Delta varyantı Türkiye’nin baskın türü olur mu?

Son 1.5 senedir dünyanın en büyük meselesi olan koronavirüs, bu sefer de varyantlarıyla gündemde. Aşılanma oranları yüksek ülkelerde de yayılan Delta ve bu varyantın mutasyona uğramış hali Delta Plus arasında ne gibi farklar var? Bu varyant, İngiltere’de olduğu gibi Türkiye’de de baskın tür olabilir mi?

Delta varyantı Türkiye’nin baskın türü olur mu? - Sayfa 1

Aralık 2019’da Çin’de tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) uzun süredir yeni varyantları ile gündemde. Virüslerin çoğalabilmek için uğradığı ve aslında doğal olan dönüşümlerin sonucunda Kovid-19’un da hızla yeni varyantları ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Yunan harfleriyle isimlendirilmesi önerilen varyantlar, Alfa, Beta, Gamma, Delta, Kappa, Lambda şeklinde anılıyor. 

125
Delta varyantı Türkiye’nin baskın türü olur mu? - Sayfa 2

Bugüne kadar 12 tane Kovid-19 varyantı tespit edilmiş durumda. Bunlardan riski daha yüksek olan Alfa, Delta, Gamma ve Beta DSÖ’nün ‘endişe verici varyantlar’ listesindeyken, kalanlar ‘izlenmesi gerekenler’ listesine alındı.

225
Delta varyantı Türkiye’nin baskın türü olur mu? - Sayfa 3

İlk olarak Hindistan’da tespit edilen B.1.167.2 kodlu Delta varyantı ise DSÖ’nün ‘dünyada hakim tür olma eğilimi’ uyarısı ile ve aşılama oranları oldukça yüksek olan İsrail ve İngiltere’de vaka sayılarını artırması üzerine dünyanın pandemi gündemine oturdu. 

325
Delta varyantı Türkiye’nin baskın türü olur mu? - Sayfa 4

Delta, Alfa varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı 
The Guardian’ın haberine göre, Delta varyantının İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’ndan (PHE) alınan bir raporda, Alfa varyantı B.1.1.7'den daha bulaşıcı olduğuna dair önceki kanıtları destekliyor. Birleşik Krallık'ta yapılan araştırma, Delta’nın daha önce hakim olan Alfa varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 36 ilinde de 750’yi bulan Delta varyantı vakaları tespit edildiği açıklandı.

425