Covid-19'u şiddetli geçirenlerin ölüm riski, sonraki yıl 2'ye katlanıyor

ABD'li blim insanları yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalığını ağır şekilde atlatanların, sonraki 12 ay boyunca ölüm riskininin 2'ye katlandığını açıkladı. Corona virüsün, bağışıklık sisteminde önemli bir hasara neden olduğunu vurgulayan araştırmacılar, ciddi hastalığa karşı aşılanmanın önemini vurguladı. Bununla birlikte, 65 yaş altındaki kişilerin ölüm riskinin daha fazla olduğu belirtildi.

Covid-19'u şiddetli geçirenlerin ölüm riski, sonraki yıl 2'ye katlanıyor - Sayfa 1

ABD’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, şiddetli Covid-19 hastalığından sağ kurtulan hastaların, enfekte olmayan veya daha hafif virüs semptomları yaşayanlara göre bir sonraki yıl içinde ölme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu ortaya çıktı.

 

Covid-19'u şiddetli geçirenlerin ölüm riski, sonraki yıl 2'ye katlanıyor - Sayfa 2

Frontiers in Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, ciddi koronavirüs enfeksiyonlarının uzun vadede sağlığa önemli ölçüde zarar verebileceğini göstererek aşılamanın önemini vurguluyor.

 

Covid-19'u şiddetli geçirenlerin ölüm riski, sonraki yıl 2'ye katlanıyor - Sayfa 3

RİSK 65 YAŞIN ALTINDAKİ HASTALARDA ARTIYOR
Bununla birlikte, bilim insanları artan ölüm riskinin 65 yaşın altındaki hastalarda daha fazla olduğunu söyledi. 

Covid-19'u şiddetli geçirenlerin ölüm riski, sonraki yıl 2'ye katlanıyor - Sayfa 4

Çalışmanın başyazarı Florida Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arch Mainous, "Daha önce iyileşen ağır Covid-19 hastalarının sonraki altı ay içinde hastaneye yatırılma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteren bir çalışma yürüttük. Bulgularımız, ayrıca hastalığı yendikten sonraki 12 ay boyunca ölüm riskinin ikiye katlandığını gösterdi” dedi.