Coronavirüste doğru bilinen 10 yanlış!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de ilk Corona virüs vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından virüse karşı alınması gereken pek çok önlem sıralandı. Günlerdir konuşulan önlemler arasında doğru bildiğimiz çok sayıda yanlışlar da yer alıyor.

Coronavirüste doğru bilinen 10 yanlış! - Sayfa 1

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, Corona Virüsü'nde doğru bilinen 10 yanlışı sıraladı. 

YANLIŞ 1 - Sarımsak, soğan yiyin
Soğan ve sarımsak sülfür güçleri, alisin ve kuvarsetin zenginlikleri ile “doğal şifalar” ama corona virüsten korunma gibi ciddi bir işi sadece onlara ihale etmek yanlış olur. Hele hele her gün 4-5 diş sarımsak, 2-3 soğanı çiğ çiğ yemek mideye de toplumsal ilişkilere de ihanet sayılır!

110
Coronavirüste doğru bilinen 10 yanlış! - Sayfa 2

YANLIŞ 2 - Turşuya yüklenin 
Turşuların, özellikle de lahanası, salatalığı, sarımsağı, soğanı bol bir turşu ziyafetinin probiyotik zenginliği sayesinde bağışıklığınıza güç vereceği doğrudur. Ne var ki bu doğal gücün sizi muhtemel bir corona virüs saldırısından koruyacağını garanti etmek zor.

210
Coronavirüste doğru bilinen 10 yanlış! - Sayfa 3

YANLIŞ 3 - Alkol içmek virüsü öldürür 
Doğrudur, yüzde 60 ve üzerinde alkol içeren her türlü el temizleyicisi (örneğin kolonya) elinizdeki virüsleri anında yok eder. Ne var ki “alkol” ile virüs ölümü sadece el temizliğinde geçerli. Elleri temizleyerek değil de alkol içerek virüsleri öldürmeyi düşünmek ise son derece riskli ve tehlikeli.

310
Coronavirüste doğru bilinen 10 yanlış! - Sayfa 4

YANLIŞ 4 - Sirke gargara yapmak iyi gelir 
“Tuzlu su” ile gargaraya (tuzsuz bile olabilir) evet ama “klorin dioksit” eklenmiş su ile gargara ya da “sirke” ile gargaraya hayır! Düzenli ve sık aralıklarla yaptığınız doğal gargaralar “mekanik temizleme” yolu ile yarar. Ne var ki devreye klorin dioksit gibi “riskli kimyasallar” girdi mi işler anında riskli hale geliverir.

410