Çoban buldu! 7,5 milyon yaşında

Kayseri'de bulunan yaklaşık 7,5&nbsp; milyon yıl öncesine ait filin alt çene ve kalça kemiği fosilleri, "alçı ceket"&nbsp; olarak tanımlanan özel yöntemle bilim merkezine taşındı.<br />

Çoban buldu! 7,5 milyon yaşında - Sayfa 1

Kayseri'de bulunan yaklaşık 7,5  milyon yıl öncesine ait filin alt çene ve kalça kemiği fosilleri, "alçı ceket"  olarak tanımlanan özel yöntemle bilim merkezine taşındı.

111
Çoban buldu! 7,5 milyon yaşında - Sayfa 2

Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı civarında yaşayan keçi çobanı  Murat Adıyaman'ın geçen yıl keçilerini otlattığı sırada arazide bulduğu devasa  boyutlardaki kemikleri yetkililere bildirmesiyle ilk kez gün yüzüne çıkarılan ve  geçen hafta yenileri bulunan fosiller, laboratuvar incelemeleri için Kayseri  Bilim Merkezi'ne nakledildi.

211
Çoban buldu! 7,5 milyon yaşında - Sayfa 3

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle paleontoloji (fosil  bilimi) ekibinin, bilimsel danışmanlar Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel  Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cesur Pehlevan ve Gazi Üniversitesi Arkeoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun önderliğinde gerçekleştirilen  kazılarda bulunan file ait alt çene ve kalça kemiği (pelvis) fosilleri, "alçı  ceket" yöntemi ile kaplanarak taşınması gerçekleştirildi.

311
Çoban buldu! 7,5 milyon yaşında - Sayfa 4

"Alçı ceket" yönteminde, bütünlüğü bozulmaması ve zarar görmemesi için  üzeri tuvalet kağıdıyla yalıtılan sonra alçılı bezle kaplanan fosiller, metal  desteklerle korunaklı hale getirilip, güvenli şekilde nakledilebiliyor.

411