Çam kozalağı suyunun hiç bilmediğiniz faydaları

Çam kozalağının insan sağlığına oldukça faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Çam kozalağı suyu özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan üst solunum yolu hastalıklarından, cilt ve diş hastalıklarına kadar sayısız faydası var.

Çam kozalağı suyunun hiç bilmediğiniz faydaları - Sayfa 1

Milyonlarca çeşidi olan çam ağacında yetişen kozalakların insan sağlığına faydası var. Uzak doğuda tıbbı tedavide sıklıkla kullanılan çam kozalağı hakkında çoğu kimse süs eşyası yapar. Dekor amaçlı kullanılan çam kozalağı kış aylarında üst solunum yolları hastalıklarında doğal tedavi olarak tüketilir.

113
Çam kozalağı suyunun hiç bilmediğiniz faydaları - Sayfa 2

Genellikle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğinde verimli bir toprak kadar madde taşıyan kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir.

 

213
Çam kozalağı suyunun hiç bilmediğiniz faydaları - Sayfa 3

Yöreden yöreye kullanımı değişen kozalakların çiğ yani yeni çıkmış hali ile reçel yapanlarda var. En genel hali ise kaynatılarak tüketilmesidir. Yazın sonu ve son baharın başında toplanılan kozalaklar yetiştikleri yerlere göre farklı türlere sahiptir.

 

313
Çam kozalağı suyunun hiç bilmediğiniz faydaları - Sayfa 4

ÇAM KOZALAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

- Çam kozalağı sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş etlerindeki enfeksiyonlu hücreleri yok eder. Diş köklerinin güçlenmesini sağlar. Ayrıca diş yüzeyinde oluşan tartarları temizleyerek beyazlatır. Ancak bu karışım yutulmadan ağızdan atılmalıdır.

413