Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir

Çalışan herkesi yakından ilgilendiriyor. Rapor parası olarak bilinen iş göremezlik ücreti ile ilgili bilinmeyenler ortaya çıktı. İşçinin tedavisi bitmeden işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin kesileceğini söyleyen SGK Uzmanı Dilek Ete, sürekli ve geçici iş göremezlik süreçlerini detaylı bir şekilde anlattı. İşte detaylar...

Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir - Sayfa 1

İki günden fazla iş göremezlik raporu alan pek çok kişi iş göremezlik parası almaya hak kazanıyor. Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor.
 

110
Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir - Sayfa 2

Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekiyor. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade ediliyor. Geçici iş göremezlik ve sürekli iş göremezlik olarak ikiye ayrılan bu süreçte aksatılan bazı durumlarda ödenen para geri istenebiliyor.
 

210
Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir - Sayfa 3

Özellikle emekli olup çalışanlara geçici iş göremezlik kapsamında ödenen paralar geri isteniyor. Sürekli iş göremezlik raporu olup da çalıştığı tespit edilenlerin ise maaşları ise tehlikeye giriyor.

Konuya ilişkin gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Dilek Ete, “Ayrıca işçi tedavisi bitmeden işe başlarsa sürekli iş göremezlik geliri kesilir ve alamaz. Tedavisi sonlanıp doktor tarafından tedavinin bittiği ve çalışılabileceğine dair rapor düzenlenmeden çalışmaya başlanması sürekli iş göremezlik gelirinin kesilmesine sebep olur” dedi.
 

310
Çalışanları kapsıyor, rapor alanlar dikkat! Paralar geri istenebilir - Sayfa 4

"EN YÜKSEK ORAN ÜZERİNDEN HESAPLANARAK ÖDENİYOR" 
SGK tarafından sürekli iş göremezlik ve geçici iş göremezlik sonrası aylık bağlandığına dikkat çeken SGK Uzmanı Ete, geçici İş göremezliği tanımlayarak, “Diğer adıyla rapor parası olarak ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası meslek hastalığı geçirmesi ya da hastalık, analık hallerinde işe gelemediği için uğradığı gelir kaybını telafi etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir.

410