Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Her ay 1420 TL ödenecek

Çalışma hayatında salgına karşı fesih yasağı ve yasağa bağlı nakdi ücret desteği önemli adımlar oldu. Kısa Çalışma Ödeneği, fesih yasağı gibi önlemlerin yanı sıra ücretsiz izin ve nakdi ücret desteği gibi uygulamalar devreye alındı. 2021'de bu destek tutarlarında da artış yaşandı. İşveren tarafından tek taraflı alınabilecek kararla işçi ücretsiz izne çıkartılabilecek. Peki bu durumda ne oluyor? İşte detaylar...

Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Her ay 1420 TL ödenecek - Sayfa 1

4857 sayılı İş Kanunu’na Geçici Madde 10 ile eklenen fesih yasağı, bu yasağa bağlı olarak işverene tanınan tek taraflı ücretsiz izne gönderme hakkı ve 4447 sayılı kanuna yapılan eklemeyle bu şekilde ücretsiz izne gönderilen işçilere ödenen nakdi ücret desteği 17 Nisan 2020’de yürürlüğe girdi. 

122
Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Her ay 1420 TL ödenecek - Sayfa 2

Kanunda yapılan değişiklik ve kanunda verilen yetkiye dayanılarak çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararları ile fesih yasağı 17 Mart 2021’e kadar uzatıldı. Şu an için bir yıla yakın bir süre uygulanması öngörülen yasakla, iş hukukundaki normal fesih sisteminden farklı bir süreç işlemeye başladı.

222
Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Her ay 1420 TL ödenecek - Sayfa 3

Salgın sürecinin devam etmesine bağlı olarak Cumhurbaşkanlığı Kararları ile fesih yasağı ve dolayısıyla ücretsiz izin uygulaması 17 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmış durumda.

322
Çalışan herkesi ilgilendiriyor: Her ay 1420 TL ödenecek - Sayfa 4

Halihazırda yaklaşık bir yıldır uygulamada olan işverene tanınan tek taraflı ücretsiz izne çıkarma hakkı, iş hukukunda işçinin de onayına tabi olan normal ücretsiz izin uygulamasından farklı bir sürecin işlemesi anlamına geliyor.

 
 

422