Bursa'da yeni çevre katliamı

Bursa’da binlerce ton moloz ve çöp ormanlık alana döküldü. Çevreciler duruma tepki gösterirken, orman sınırına konulan tel örgülerin de fayda etmediği ortaya çıktı. Şehrin en güzel çam ormanları moloz atıkları, bidonlar, mobilya atıkları, evsel atıklar ve pet şişelerle kirletildi.

Bursa'da yeni çevre katliamı - Sayfa 1

Bursa'da Osmangazi'ye bağlı Gündoğdu Mahallesi’nde bulunan ormanlık alana binlerce ton mesken atığı ve moloz döküldü.

Bursa'da yeni çevre katliamı - Sayfa 2

Çam ve meşe ağaçlarıyla kaplı ormanlık alandaki bu görüntüler vatandaşın ve çevrecilerin tepkisine yol açtı. Çevre katliamına Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği’nden (DOĞADER) tepki geldi. Ormanı kirleten bu atıklar drone ile havadan da görüntülendi.

Bursa'da yeni çevre katliamı - Sayfa 3

DOĞADER adına açıklama yapan Kurucu Üye Murat Demir, “Bizlere gelen şikayetler üzerine buraya geldik. Buna benzer neredeyse her gün şikayetler alıyoruz. Bursa’nın çeşitli yerlerine moloz döküldüğüne, çöp atıldığına dair vatandaşlar bize ulaşıyorlar. Bugün de Gündoğdu Mahallesi piknik alanının hemen altında bulunan ormanlık alandayız. Burası koruma altında olan ve korunması gereken bir alandır. Denetlenmesi gereken böyle bir alanda molozlar, mesken atıkları, koltuklar, buzdolapları, klozetler atılmış. Burada olmaması gereken ne varsa görüyoruz. Yukarıda ‘Moloz dökmek yasaktır’ tabelasına rağmen dökülmüş. Bursa’nın kenarında köşesinde, işlek caddelerinin dışında kalan dere yataklarında, ormanlarda, meralarda bu tür manzaralarla sık sık karşılaşıyoruz” dedi.

Bursa'da yeni çevre katliamı - Sayfa 4

Bunların önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini savunan Demir, “Bizim teklifimiz şu; belediyelerin, valiliğin, kamu kurumlarının denetimlerini arttırması ve cezaların yükseltilmesidir. Eğer caydırıcı müeyyide uygulamazsak, bunu yapan kişiler belediyelerin belirlediği moloz döküm alanlarına dökmeyip buraya atıklarını atmaya devam ederler. Belediyelerimizin belirlediği alanlarda gayet uygun fiyata molozları almaktadır. Hatta ilçe belediyelerimize telefon ettiğiniz zaman kendi araç gönderip molozunuzu, eski eşyanızı kapınızdan alıp götürüyor. Vatandaşlar bu küçük rakamları ödememek için kendisi traktörleriyle ormanlara atıyor. Bu aslında suçtur. Belediyelere şikayetler gidiyor, lakin belediyeler, kamu kurumları 17.00’den sonra vatandaş yetkililere ulaşamamaktadır. Burada gece saat 22.00’de 01.00’de ilgi yerlere şikayet ettiği zaman kamunun denetçisi anında müdahale etmelidir ve ceza uygulamalıdır. Getirdiği aracı da bağlamalıdır. Yoksa buralara çöp atılmaya devam edilecektir” şeklinde konuştu.