CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Devleti devlet yapan adalettir

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Adalet çok önemlidir. Devleti devlet yapan adalettir. Hak hukuk ve adalet kavramı bütün inançların ve bütün düşüncelerin en temel en belirgin özelliğidir. Adalet mülkün yani devletin temelidir." dedi.

F5HABER F5HABER
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Devleti devlet yapan adalettir

BALIKESİR(AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de bir düğün salonunda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandum öncesinde ülkücüsü, milliyetçisi, demokratı, liberali, sosyal demokratı herkesin iyi düşünmesi gerektiğini belirtti.

Ülkenin geleceğinden sadece kendisinin değil, herkesin sorumlu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Vatanseverlik sadece bana özgü bir kavram değil. 80 milyon vatanseverdir. 80 milyon vatanımızın geleceği için oturup karar vermek zorundayız. Öyle bir yönetim tarzı geliyor ki bir kişi öyle yetkilerle güçlendiriliyor ki parlamentonun elindeki bazı yetkileri alıp bir kişiye veriyoruz. Devletteki liyakat sistemini de o bir kişi belirleyecek." diye konuştu.

"Devleti devlet yapan adalettir"

Cumhurbaşkanlığı makamının Türkiye'nin tahinde çok önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Bizim kültürümüzde, devlet anlayışımızda çok önemlidir. Çünkü cumhurbaşkanlığı makamı hepimizin 80 milyonun ortak paydasıdır. O makam Türkiye'yi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil eder. O makama da hepimiz saygı gösteririz. Çünkü o makam bayrağı temsil eder. Arabasında Türk bayrağı taşır. Yurt dışına çıkarken Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil eder. Peki bir partinin genel başkanı olursa ne olur? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil edebilir mi? 80 milyonu temsil edebilir mi? Yoksa sadece kendisine oy veren partililerin mi cumhurbaşkanı olur. Tarafsızlık önemlidir. Çünkü tarafsız olduğu zaman mahkemeye hakim tayin edebilir. Hiç kimse tarafsız bir cumhurbaşkanına 'Neden mahkemeye hakim tayin ettin?' diye özel bir suçlama getiremez. Ama bir partinin genel başkanı mahkemeye hakim tayin ederse, orada adalet yıkılır, adalete gölge düşer. Adalet çok önemlidir. Devleti devlet yapan adalettir. Hak hukuk ve adalet kavramı bütün inançların ve bütün düşüncelerin en temel en belirgin özelliğidir. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Bir bilgenin dediği gibi, 'Adalet kutup yıldızı gibidir, yerinde sabit durur ama bütün kainat onun etrafında döner.' Adalet bu kadar soylu bir kavramdır. Şimdi biz adalete, mahkemeye siyaseti bulaştırıyoruz."

"İş dünyası yatırım için hukukun üstünlüğü şartını arayacak"

"Devleti devlet yapan adalettir." diyen Kılıçaroğlu, hak, hukuk ve adalet kavramının bütün inanç ve düşüncelerin en temel ve belirgin özelliği olduğunu, yeni sistemle referandumdan sonra adalete, mahkemeye siyaset bulaştırılacağını ileri sürdü.

Kemal Kılıçdaroğlu, iş dünyasının yatırım için hukukun üstünlüğü şartı arayacağını ifade ederek, "Öyle bir yetki veriyoruz ki bir kişi istediği zaman herhangi bir il, ilçe veya ülke genelinde OHAL ilan edebilir. Bugün önce Milli Güvenlik Kurulu, Bakanlar Kurulu, TBMM ve sonra OHAL yetkisi, Meclisten çıkıyor. Şimdi bir kişi çıkacak 'Ben Balıkesir'de OHAL ilan ettim.' diyebilecek. Milli güvenlik de bir kişinin elinde olacak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde Milli Güvenlik Kurulu'nu kaldırmak istiyorsun, neden? Milli güvenlik, bir kişinin elinde. Ya yanlış yaparsa. Emniyet müdürleri, kaymakamlar, valiler, profesörlerin çoğunu bir paralel örgüte teslim ettiler, değil mi? Şimdi öyle uzun uzun çalışmaya gerek yok. Bir kişiyi elde ettin mi devleti ele geçiriyorsun, 24 saatte. Hepimizin düşünmesi lazım. Sizlere büyük görev düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER