Bir tehlike daha! Kış uykusundan uyandı - Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep, Batman, Mardin…

Nesli tehlike altında olan boynuzlu engerek Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda görülüyor. Tek ısırığı bile ölüme yol açan yılanların üst çenelerinin ön tarafında, içi enjektör iğnesi gibi delik ve büyük zehir dişleri bulunuyor.. Boynuzlu engerekler yılın tam bu zamanlarında yani, Mart-Nisan aylarında kış uykusundan uyanıyorlar.

Bir tehlike daha! Kış uykusundan uyandı - Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep, Batman, Mardin… - Sayfa 1

Dünyanın en tehlikeli yılanları arasında bulunan boynuzlu engereğin nesli tehlike altında. Boynuzlu engerek yılanının baş tarafında küçük yapıda boynuza benzer bir yapıları vardır ve bu nedenle bu ismi almışlardır.

Bir tehlike daha! Kış uykusundan uyandı - Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep, Batman, Mardin… - Sayfa 2

TEK ISIRIĞI BİLE ÖLDÜREBİLİYOR

Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca boynuzlu  engerek, Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda görülür.

Bir tehlike daha! Kış uykusundan uyandı - Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep, Batman, Mardin… - Sayfa 3

KIŞ UYKUSUNDAN UYANDILAR

Boynuzlu engerekler Mart-Nisan aylarında kış uykusundan uyanarak doğaya çıkarlar. Üst çenelerinin ön tarafında, içi enjektör iğnesi gibi delik ve büyük zehir dişleribulunur. Zehirleri insan için tehlikeli olabilir. Ancak üzerine basılmadıkça veya rahatsız edilmedikçe insanı ısırmazlar.

Bir tehlike daha! Kış uykusundan uyandı - Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep, Batman, Mardin… - Sayfa 4

Başın üst kısmında küçük ve belirgin benekler bulunur. Karın bölgesi sarımsı beyaz ve küçük benekli olur. Hareketleri oldukça yavaştır. Eylül-Ekim'den Mart-Nisan'a kadar kış uykusuna yatarlar. , Boyları genel olarak 50–60 cm (erkekler en fazla 90 cm) kadar olur.