AYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi

Korona virüs salgını nedeniyle eğitim kurumları erken tatil edilirken öğrenciler ise kendi imkanlarıyla çalışmak zorunda kaldı. Üzerine birde sınav tarihleri önce 1 ay uzatıldı ancak sonra tekrar aynı tarihe alındı. Bütün bu olumsuzluklar altında sınava giren milyonlarca öğrenci üniversitelerin istedikleri bölümlerine girebilmek için ter döktü. Sınavın bitmesinin ardından AYT sorularını inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:

AYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 1

Üniversite adayları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) dün, ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri'nin (AYT) ve üçüncü ve son oturum Yabancı Dil Testi (YDT)'nin de tamamlanmasıyla sona erdi.

Sınav biter bitmez üniversite adayları soluğu sosyal medyada aldılar. Yorumlarda sınavın zor olduğundan bahseden de vardı, kolay olduğundan da... 

Peki uzmanların yorumu ne oldu?
Hürriyet'in haberine göre uzmanların sorular hakkındaki yorumları şöyle oldu:

141
AYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 2

BİLFEN LİSELERİ BÖLÜM BAŞKANLARI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
2020 AYT’de; altı anlam bilgisi, 18 edebiyat sorusuyla öğrencilerin alan yeterlilikleri sınandı. 2019 AYT’ye göre iki edebiyat sorusunun azaltılıp anlam bilgisinin arttırıldığı gözlemlendi. Sınav, öğrencinin alan bilgisine hâkimiyetini yorum gücüne bağlı olarak ölçmüştür. Türk edebiyat dönemlerinin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı sınav, 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfın birinci dönemine kadar Milli Eğitim Bakanlığ'ının belirlediği Türk dili ve edebiyatı dersi kazanımlarını özümsemiş öğrencinin başarılı olacağı bir sınavdı.

241
AYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 3

TARİH
Sınav, çalışan öğrencinin yapabileceği nitelikte sorulardan oluşuyor. Dört yılın kazanımları sorgulandı. Sorular doğrudan tarih bilgisini sorgulamanın yanında bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücünü de ölçüyor. TYT'de olduğu gibi kronolojik bilgi burada da sınanmış. Kısaca; alanına hâkim, düzenli çalışan öğrencilerin başarabileceği bir sınav olarak görülüyor.

341
AYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 4

COĞRAFYA
11 ve 12'nci sınıf kazanımlarını sorgulayan sınavda beş soru 11'inci sınıf kazanımından, bir soru da 12'nci sınıf kazanımından oluşuyor. AYT'den beklendiği şekilde bilgi ağırlıklı sorular geldi. TYT'de olduğu gibi bu sınavda da öğrencinin harita okuryazarlığına sahip olması sorgulandı. Coğrafya soruları da aynı tarih soruları gibi çalışan öğrencinin yapabileceği sorulardan oluşuyor.

441