İstanbul'un tarihi 'Taş Devri'ne kadar gitti

Beykoz'da yapılan yüzey araştırmalarında bulunan taş figürler, İstanbul'daki yaşam izlerini yontma taş&nbsp; devri olarak ifade edilen Paleolitik döneme kadar götürdü.<br /> <br /> İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi&nbsp; Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan tarafından, 2013'ten itibaren&nbsp; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece,&nbsp; Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Beykoz, Kartal, Pendik, Maltepe, Sancaktepe,&nbsp; Sultanbeyli, Tuzla, Şile ve Çekmeköy'de yürütülen İstanbul İli Yüzey&nbsp; Araştırmaları (İstYA) Projesi çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucunda önemli&nbsp; buluntular elde edildi.<br /> <br /> Güldoğan'ın Beykoz Belediyesi'nin desteğiyle eylülde yaptığı yüzey&nbsp; araştırmasında, gerek İstanbul'un kültür tarihi, gerekse ülke arkeolojisi&nbsp; açısından önemli olan tarih öncesi dönemlere tarihlenen yontma taş buluntularının&nbsp; yanı sıra taşınabilir kaya sanatı örnekleri olarak adlandırılan işlenmiş insan&nbsp; yüzü biçimli taş, hayvan biçimli kırık taş figürü ile üzeri çizili 2 taş nesne&nbsp; bulundu.

Galerinin tamamı için tıklayınız
Beykoz'da yapılan yüzey araştırmalarında bulunan taş figürler, İstanbul'daki yaşam izlerini yontma taş  devri olarak ifade edilen Paleolitik döneme kadar götürdü.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi  Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan tarafından, 2013'ten itibaren  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece,  Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Beykoz, Kartal, Pendik, Maltepe, Sancaktepe,  Sultanbeyli, Tuzla, Şile ve Çekmeköy'de yürütülen İstanbul İli Yüzey  Araştırmaları (İstYA) Projesi çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucunda önemli  buluntular elde edildi.

Güldoğan'ın Beykoz Belediyesi'nin desteğiyle eylülde yaptığı yüzey  araştırmasında, gerek İstanbul'un kültür tarihi, gerekse ülke arkeolojisi  açısından önemli olan tarih öncesi dönemlere tarihlenen yontma taş buluntularının  yanı sıra taşınabilir kaya sanatı örnekleri olarak adlandırılan işlenmiş insan  yüzü biçimli taş, hayvan biçimli kırık taş figürü ile üzeri çizili 2 taş nesne  bulundu.