İstanbul'un tarihi 'Taş Devri'ne kadar gitti

Galerinin tamamı için tıklayınız
Benzerlerine özelikle Paleolitik dönem sonlarında dünyanın farklı  bölgelerinde rastlanılan ve Türkiye'de yapılan arkeolojik yüzey araştırması  sırasında grup olarak elde edilen ilk örnekleri oluşturan buluntular, İstanbul'un  tarih öncesi dönemlerdeki rolünün anlaşılmasına önemli katkı sunacak.

"KAYDA GEÇMİŞ BU TARZ BİR BULUNTU GRUBU YOKTU"

Araştırmasıyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Emre  Güldoğan, kentte son yıllarda kentsel dönüşüm, ulaşım ve inşaat faaliyetlerinden  dolayı arkeolojik alanlarla ilgili tahribatlar yaşandığını belirterek,  İstanbul'la ilgili günümüze kadar gelen arkeoloji potansiyelinin ne olduğunu  araştırmak üzere İstYA Projesi'nin yürütüldüğünü söyledi.

İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarındaki 15 ilçesinde altı sezondur  devam eden İstYA Projesi kapsamında günümüze kadar tarih öncesi dönemlerle ilgili  herhangi bir arkeolojik kaydın bulunmadığı Beykoz ve çevresi için ilk örnekler  olarak değerlendirilebilecek buluntular elde ettiklerini anlatan Güldoğan,  ilçedeki çalışmalarının Beykoz Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirildiğini  kaydetti.

Güldoğan, ilçedeki çalışmalarda tarih öncesi dönemlere tarihlenen  yontma taş buluntularla beraber çanak çömlek örnekleri ile taşınabilir kaya  sanatı örneklerinin bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: