Ağrı'da 84 kilometre duvar örülen sınır, 80 termal 79 gece görüş kamerayla izleniyor

Türkiye-İran sınırının Ağrı bölümündeki 87 kilometrelik sınırın 84 kilometrelik bölümüne örülen sınır duvarı, optik kuleler, termal kameralar ve sismik sensörlerle kontrol altında tutuluyor. Sınır, 80 termal kamera ile 79 gece görüşlü kamera ile 7/24 gözetleniyor.

Ağrı'da 84 kilometre duvar örülen sınır, 80 termal 79 gece görüş kamerayla izleniyor - Sayfa 1

Cumhurbaşkanlığınca Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi kapsamında başlatılan ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı koordinasyonunda Türkiye-İran sınırının Ağrı bölümünde yapımına başlanan sınır duvarı 2020 Aralık ayında tamamlandı. Göçmenlerin yansı sıra kaçakçılık, yasa dışı işler ve PKK'lı teröristlerin yurda girişini engellemek amacıyla inşa edilen 84 kilometrelik sınır duvarına 33 elektro-optik kule kuruldu. 

Ağrı'da 84 kilometre duvar örülen sınır, 80 termal 79 gece görüş kamerayla izleniyor - Sayfa 2

25 kilometrelik kısmında aydınlatma sistemi bulunan sınır, 10 kilometreden insan algılayabilme özelliğine sahip, 360 derece dönebilme ve 40 dereceye kadar aşağı yukarı yönlü dönebilme özelliğine sahip 80 termal kamera ile 79 gece görüşlü kamera ile 7/24 gözetleniyor.

Ağrı'da 84 kilometre duvar örülen sınır, 80 termal 79 gece görüş kamerayla izleniyor - Sayfa 3

ENTEGRE SINIR GÜVENLİK SİSTEMİ

Ağrı Valisi Osman Varol, güvenlik duvarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye-İran sınırın Ağrı bölümünü oluşturan sınır hattında kaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla 84 kilometre modüler güvenlik duvarı ile 33 elektro optik kule inşa edildiğin belirten Varol ayrıca sınırda, aydınlatma sisteminin kurulduğunu ve en az 10 kilometreden insan algılayabilme özelliğine sahip, 360 derece ve 40 dereceye kadar aşağı yukarı yönlü dönebilme gece görüş özelliğine sahip 160 termal kamera ile 7/24 gözetleme yapıldığını söyledi.

Ağrı'da 84 kilometre duvar örülen sınır, 80 termal 79 gece görüş kamerayla izleniyor - Sayfa 4

Sınır hattının, 84 kilometrelik entegre güvenlik duvarının dışında 3 kilometrelik bölümüne ise coğrafi şartlar sebebiyle duvar örülemediğini belirten Vali Varol, bu alanın da toprağın içerisine gömülen ileri teknolojiye sahip sismik algılayıcılar sayesinde kontrol edildiğini söyledi.