AFAD'dan deprem raporu; İstanbul'da en riskli 15 ilçe açıklandı

AFAD, İstanbul'da beklenen deprem için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için uzmanlar, "Zemin sıvılaşması olan bu 15 ilçede hiçbir şekilde bina yapılmaz diye bir şey söylenemez." dedi.

AFAD'dan deprem raporu; İstanbul'da en riskli 15 ilçe açıklandı - Sayfa 1

İstanbul için olası bir depremde en yüksek risk taşıyan ilçeler belirlendi.
 

AFAD'dan deprem raporu; İstanbul'da en riskli 15 ilçe açıklandı - Sayfa 2

AFAD'ın zemin sıvılaşması riskine göre oluşturduğu listede, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli, Üsküdar ve Fatih ilçeleri yer aldı.

AFAD'dan deprem raporu; İstanbul'da en riskli 15 ilçe açıklandı - Sayfa 3

6 Şubat'ta yaşanan depremde de zemin sıvılaşmasının görüldüğünü belirten Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, yapıların zemin dikkate alınarak yapılması gerektiğine işaret etti.

Bu ilçelerde yaşayanların zemin sıvılaşmasından korkmamaları ve önlem almaları gerektiğine vurgu yapan Aygörmez, "Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

AFAD'dan deprem raporu; İstanbul'da en riskli 15 ilçe açıklandı - Sayfa 4

"DEPREMİN OLUŞTURDUĞU ETKİYE TEPKİ OLUŞUYOR"
Aygörmez, hiçbir yapının üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir ve kuvvetli olmadığını ifade ederken "O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır." dedi.