Yeni kıdem tazminatında neler değişecek?

Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Mevcut sistemde, her yıl için, çalışanların brüt bir aylık ücreti kadar, kıdem tazminatı hakkı oluşuyor. Ekonomi yönetiminin çalışmalarını sürdürdüğü modellerde sistemin herkesi kapsaması veya tercihe bağlı olması seçenekleri üzerinde duruluyor. Sabah yazarı Faruk Erdem yeni sistemde işçi ve işverenlerin haklarına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Yeni kıdem tazminatında neler değişecek? - Sayfa 1

Birkaç yıldır kıdem tazminatına bir düzen getirecek sistemleri tartışıyoruz. Çünkü Türkiye'de kıdem tazminatı hakkı çalışanlar açısından bir sorun olmaya başladı.

115
Yeni kıdem tazminatında neler değişecek? - Sayfa 2

Evet kıdem tazminatı her çalışanın yasal hakkı ama buna maalesef ulaşması insafa kalıyor. Dolayısıyla bu hak sürdürülemez bir sorun halini almış durumda.

215
Yeni kıdem tazminatında neler değişecek? - Sayfa 3

Mutlaka çözmek gerekiyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da hafta sonu bu konuda paydaşlara yeniden çağrı yaparak sorunun çözümü için bir araya gelmelerini istedi: "Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak, en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır. 'İşveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin.' diyoruz. Aranızda çözmeyip bizi zor durumda mı bırakmak istiyorsunuz? İşçi-işveren çözmeyip kabineye bırakıyorsa art niyet vardır…"
 

315
Yeni kıdem tazminatında neler değişecek? - Sayfa 4

RAKAMLAR ANLATIYOR

Rakamları baktığınızda çalışanların yüzde 86'sı kıdem tazminatını alamıyor. Ya şartları tamamlamadığı için alamıyor ya da kendisi istifa edip ayrıldığı için alamıyor. Çünkü kıdem tazminatını alma şartları zor. Bir kere 1 yılı dolduracaksınız, kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılacaksınız, istifa etmeyeceksiniz, işverenin kasasında para olacak…

415