Yağmur sonrası köylüler akın etti: Kilosu 100 TL

Her yıl sonbahar ayında görülen yağışların ardından orman köylülerinin ‘beyaz altın’ı olan lezzeti ve vitamin değeriyle bilinen sedir mantarı için Kozan Ticaret Odası, coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bölgedeki 35 köyün geliri olan sedir mantarı için köylüler, bölgede görülen yağışların ardından günün ilk ışıklarında sedir mantarı bulmak için ormana akın ediyor.

Yağmur sonrası köylüler akın etti: Kilosu 100 TL - Sayfa 1

Her yıl sonbahar ayında görülen yağışların ardından orman köylülerinin 'beyaz altın'ı olan lezzeti ve vitamin değeriyle bilinen sedir mantarı için Kozan Ticaret Odası, coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bölgedeki 35 köyün geliri olan sedir mantarı için köylüler, bölgede görülen yağışların ardından günün ilk ışıklarında sedir mantarı bulmak için ormana akın ediyor.

112
Yağmur sonrası köylüler akın etti: Kilosu 100 TL - Sayfa 2

1600 rakımlı Toros dağı eteklerindeki ormanda ellerinde sopalar ile her ağacın çevresini tek tek tarayan köylüleri buldukları altın değerindeki sedir mantarlarını köye gelen aracılarla Adana'daki fabrikalara satıyor.

212
Yağmur sonrası köylüler akın etti: Kilosu 100 TL - Sayfa 3

Orman köylüsü Melahat Toruk, “Mantar topluyoruz. Satıyoruz. Çok kıymetli. Kilosu 100 TL’den alıcı buluyor. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Sadece 2 ay görülüyor" dedi.

312
Yağmur sonrası köylüler akın etti: Kilosu 100 TL - Sayfa 4

Sendir mantarı tüccarı Vahit Todil ise vatandaşlara günlük 10 bin TL para dağıtıldığını belirterek, mantarların Güney Kore ve Japonya’ya ihraç edildiğini söyledi.

412