Piyasalarda ‘eyvah Fed’ korkusu! İşte altın için en önemli risk

Küresel enflasyonist riskin yükselmesi öncelikle Fed’in sonrasında da diğer merkez bankalarının faiz artırımlarında hızlanabileceği algısını artırırken; bu durum altın fiyatları için en büyük risk olarak karşımıza çıkıyor. Peki, altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve senaryolar neler? Gedik Yatırım Araştırma Müdür yardımcısı Onurcan Bal hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Piyasalarda ‘eyvah Fed’ korkusu! İşte altın için en önemli risk

Cuma günü açıklanan ABD mayıs ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde gelerek, 41 yılın en yüksek seviyesini yenilemesiyle piyasalar hareketlendi. Küresel borsa endekslerinde sert satışlar görülürken; ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi güçlenmesini sürdürdü. Altın ve gümüş fiyatları baskılanırken; kripto para piyasalarında sert satış dalgası yaşandı.

ABD mayıs enflasyonunun yüzde 8,6 seviyesine yükselerek 1981 yılından bu yana zirve seviyeyi görmesi piyasalarda risk iştahını azaltarak; yatırımcıları güvenli limanlara itti. Güvenli liman olarak görülen ABD tahvili ve dolar yükselişini sürdürürken; ters korelasyon etkisiyle altın fiyatları baskılanıyor. Diğer taraftan yükselen küresel enflasyonist risk ve resesyon kaygıları yatırımcıları değerli metallere yönlendiriyor ve altın fiyatlarını destekliyor. Altın fiyatlarda bu gelişmelerle dalgalı seyirler gözleniyor.

Küresel enflasyon riskinin bir türlü önüne geçilememesi, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere diğer merkez bankalarını da, daha hızlı faiz artırımına gidilmesi konusunda harekete geçirebilir. Böyle bir durumda dünyada dolar varlıklarının ve ABD tahvil faizlerinin daha da güçlenmesi ve altın fiyatlarında düşüşler gözlenebilir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER