Pazartesi depresyonu nasıl atlatılır?

İki günlük tatilin ardından beş günlük yoğun çalışma takvimi, anksiyete, depresyon gibi ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Peki pazartesi depresyonunu atlatabilmenin en iyi yolu nedir, haftaya nasıl iyi başlayabiliriz?

PARADURUMU PARADURUMU
Pazartesi depresyonu nasıl atlatılır?

PAZARTESİ DEPRESYONU NEDİR?

 Hafta sonundan sonraki ilk iş ve okul günü ani duygu değişimlerine neden olarak, pazartesi depresyonuna yol açabilir. İşini veya okulunu sevmeyenler depresyonu çok daha şiddetli yaşarlar. Depresyonun ana belirtileri ise, iki hafta boyunca hiçbir şeyden zevk alamamak ve isteksizlik, iki hafta boyunca ruhsal çökkünlük hissetmektir. Depresyona girdiğimizi gösteren diğer belirtilerse uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları, suçluluk duygusu, iştah değişiklikleri, fiziksel aktivite değişiklikleri (aşırı durgunluk veya gerginlik) olarak sıralanabilir. Ancak pazartesi depresyonu, kalıcı bir psikolojik durum değildir. Hafta sonu yaklaştıkça, depresyon belirtileri azalır.

PAZARTESİ DEPRESYONU ATLATMA YOLLARI

Pazartesi depresyonunu azaltmanın en önemli yolu, haftaya Pazar gününden iyi bir hazırlıkla başlamak. Özellikle iyi bir uykuyla pazartesi gününe uyanmak, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız açısından oldukça önemli.

Depresyonda olduğumuz zaman, enerji seviyemiz büyük ölçüde düşebilir. Ancak yapılması gereken tek şey, keyifsiz hissettiğinizde kendinizi hareket etmekten alıkoymayıp eyleme geçmek olmalıdır. Çünkü aktivitenin depresyonla savaşması fizyolojik bir gerçektir.

Egzersiz yapmak, beynimizin nöro-plastikliğini arttırır ve vücudumuzda ruh halimizi yükseltmeye yardımcı olan ‘endorfin’ denilen nörokimyasalları salgılar. Sadece bir yürüyüş için evden çıkmanın, çocuklarla oyun oynamanın veya spor salonuna gitmenin bile, bizi daha iyi hissettirdiği tıbbi olarak kanıtlanmıştır.

Yalnız kalmak depresif ruh halini besler. Kendinizi sosyal bir atmosfere dahil ederek yapacağınız basit bir eylem bile, ruhunuzu rahatlatabilir. Birlikte iyi vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızla temas kurun, eğer kalabalık bir ortamda çalışmıyorsanız konuşmaktan keyif aldığınız arkadaşlarınızı arayın.

Boş zamanlarınızda komik videolar izleyin, geçmişte keyifli zaman geçirdiğiniz ablara ati fotoğraf ve videolarınıza bakın.

Akşam iş çıkışında sosyal etkinliklere katılmak, müze, tiyatro ya da sinemaya gidebilmek sizi motive edecektir.

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER