Van Valisi Bilmez: Sınırdaki kaçak geçişleri minimize ettik

VAN'ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesinde yasa dışı geçişlerin engellenmesi için geçen yıl başlatılan modüler beton duvar çalışmaları devam ediyor. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'ın bir göç baskısı altında olduğunu, ancak sınırdaki kaçak göçmen geçişlerinin alınan önlemler sayesinde minimize edildiğini belirterek, "Ocak ayından bu yana 41 bin civarında göçmeni sınırda engelledik. 7 bin civarında göçmeni de iç bölgelerde yakaladık." ifadelerini kullandı.

Van Valisi Bilmez: Sınırdaki kaçak geçişleri minimize ettik - Sayfa 1

Kaçak geçişlerin engellenmesi için Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden Hakkari'nin Yüksekova ilçesine kadar uzanan 560 kilometrelik duvarın, Van'ın Çaldıran ilçesindeki 64 kilometrelik bölümün 40 kilometresi tamamlandı. 

115
Van Valisi Bilmez: Sınırdaki kaçak geçişleri minimize ettik - Sayfa 2

Kalan 24 kilometrelik bölümün bu yıl bitirilmesi hedefleniyor. Yüklenici firmalar tarafından kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yüksekliğinde 2 metre 80 santimetre genişliğinde ve 7 ton ağırlığındaki beton bloklar, iş makineleriyle önceden zemini hazırlanan sınır hattına yerleştiriliyor. 

215
Van Valisi Bilmez: Sınırdaki kaçak geçişleri minimize ettik - Sayfa 3

Yapılan çalışmalarda şu ana kadar 26 mayın tarlası temizlenirken, özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve Çaldıran bölümü dahil, şu ana kadar 191 kilometre duvar yapıldı. Duvar çalışmalarıyla birlikte İran sınır hattında 250 optik kule inşa edildi ve bu kulelerin yüzde 95'i bitti. 

315
Van Valisi Bilmez: Sınırdaki kaçak geçişleri minimize ettik - Sayfa 4

Kulelerin bazılarından 16 kilometreye kadar cisim ve canlı tespiti yapılabiliyor. İmalatı ASELSAN tarafından gerçekleştirilen optik kulelerin yanı sıra sınır hattında 284 tane termal kamera bulunuyor.

415