Uzungöl 21 yıldır çözülemeyen imar planını bekliyor

Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırları içerisinde bulunan Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi'nin dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl, doğal güzelliklerinin yanı sıra 21 yıldır çözülemeyen imar planları ve kaçak yapılaşma ile gündeme geliyor.

Uzungöl 21 yıldır çözülemeyen imar planını bekliyor - Sayfa 1

2000 yılından beri çeşitli tarihlerde açıklanan imar planları iptal edilirken, yöre halkı dört gözle yeni imar planının askıya çıkmasını bekliyor.

128
Uzungöl 21 yıldır çözülemeyen imar planını bekliyor - Sayfa 2

1610’lu yıllarda Haldizen Vadisi’nin önünün bir heyelan sonucu kapanması ve vadiden akan Haldizen Deresi’nin sularının birikmesiyle oluşan Uzungöl, dik yamaçları, muhteşem orman örtüsü ve deniz seviyesinden bin 90 metre yükseliğindeki gölü ile 1980’li yıllarda ilgi görmeye başladı.

228
Uzungöl 21 yıldır çözülemeyen imar planını bekliyor - Sayfa 3

1 km uzunluğu, 500 metre genişliğindeki gölü ve çevresi ile yaklaşık 150 çeşit kuş ve çok sayıda yabani hayvana yıllardır ev sahipliği yapan Uzungöl, 1989 yılında Milli Park ilan edildi. 40 yıl önce mısır tarlaları ile çevriliydi şimdi ise...

328
Uzungöl 21 yıldır çözülemeyen imar planını bekliyor - Sayfa 4

40 yıl önce çevresi mısır tarlaları ile çevrili Uzungöl, yöre halkının ve dönemin idarecilerinin çabaları ile zamanla bir turizm merkezi haline gelirken, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

428