TYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi

Üniversite sınavı TYT’nin ilk aşaması bugün saat 13.00’te sona erdi. Sınavın bitmesinin ardından sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:

TYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 1

YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı.

131
TYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 2

Mabel Matiz sorusu gündem oldu
TYT Türkçe testindeki Mabel Matiz sorusu YKS'ye damga vurdu. TYT Türkçe testinde “Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” cümlesinde anlatılmak istenen nedir?” şeklinde bir soru soruldu. 

YKS zor muydu, kolay mıydı?
Sınav biter bitmez üniversite adayları soluğu sosyal medyada aldılar. Yorumlarda sınavın zor olduğundan bahseden de vardı, kolay olduğundan da... 

Peki uzmanların yorumu ne oldu?
Hürriyet'in haberine göre uzmanların sorular hakkındaki yorumları şöyle oldu:

 

231
TYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 3

İTÜ ETA VAKFI DOĞA KOLEJİ
MATEMATİK
2020 TYT matematik soruları günlük hayatla ilişkilendirilmiş, hikâyeleştirme kurgusuyla modellenmiş olarak karşımıza çıktı. Sınavda öğrencilerimiz 30 matematik 10 geometri sorusuna cevap verdiler. Problemler soruları hem okuduğunu anlamayı ölçen hem de akıl yürütme ve yorum yeteneğini değerlendiren, mantıksal çıkarımlara dayalı; bir kaçı hariç çözümleri kısa olan sorulardı. Geometri sorularında günlük hayattaki nesneler kullanılmıştı, düşünme becerilerini ölçmeye yönelikti. Geçmiş yıllarda karşımıza çıkan çember ve analitik geometri soruları, artık 11. sınıf müfredatında yer aldığı için sınavda karşımıza çıkmadı. Bu sene eklenen 30 dakikayla öğrencilerimiz zaman problemi yaşamadıklarını ifade ettiler. Bu durumda sürenin uzamasının ayırt edici soruların gücünü de azalttığı söylenebilir. Muhakeme yeteneği olan öğrencilerimizin başarıyla sonuçlandıracağı bir sınav oldu.

331
TYT kolay mıydı, zor muydu? Uzmanlar değerlendirdi - Sayfa 4

FEN BİLİMLERİ
2020 TYT fizik soruları 9 ve 10'uncu sınıf konularından MEB’in açıkladığı kazanımlara uygun geldi. Sınav öncesinde beklediğimiz gibi yoruma dayalı, adayların analiz edebilme gücünü ölçen ve gündelik hayat içinden alıntılar yapılan soru tarzına bu yıl da yer verildiği görüldü. Öğrencilerden aldığımız yorumlara göre soruların ayırt ediciliğinin ve zorluk derecesinin orta düzey olduğunu söyleyebiliriz. Fizik sorularının 9. sınıf “Fizik Bilimine Giriş, Isı Sıcaklık, Kuvvet ve Hareket” ünitelerinden; 10. sınıf “Elektrik ve Manyetizma, Optik, Dalgalar, Basınç ve Kaldırma Kuvveti” ünitelerinden geldiği görülmüştür. Çıkan sorulardan 10. sınıf Optik ve 9. sınıf ” Kuvvet ve Hareket “sorularının belirleyici olacağı düşünülmektedir.

431