'Türkiye'de ilk': Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak

Fırat Üniversitesi’nde Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı ses ve öksürük ile koronavirüs başta olmak üzere birçok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

'Türkiye'de ilk': Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak - Sayfa 1

Gelişen teknolojiyi takip eden ve daha önceden birçok proje ile ilklere imza atan Fırat Üniversitesi (FÜ), her alanda ülkenin gelişmesine katkı sağlamaya devam ediyor.
 

111
'Türkiye'de ilk': Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak - Sayfa 2

Son olarak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç ve ekibi tarafından giyilebilir sensörler ve yapay zeka destekli bir yazılım ve uygulaması olan ‘Hastalık Teşhisi ve Hasta Takibi için Yapay Zeka Destekli Akıllı Bileklik Tasarım ve Uygulaması’ Projesi KOSGEB ve ilgili kurullar tarafından kabul edilerek desteklendi.
 

211
'Türkiye'de ilk': Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak - Sayfa 3

Proje ile belirli semptomları gösteren hastaların, giyilebilir sensörlerden alınan sinyalleri yapay zeka destekli yazılım ile işleyerek doktorların kullanabileceği karar destek sistemi oluşturma amacında olduklarını ifade eden Doç. Dr. Genç, yaygın semptomları ateş ve öksürük şeklinde olan koronavirüs enfeksiyonunun verilerini bu yazılım ile işleyerek erken teşhis ve kesin tanıdan sonra hastanın uzaktan canlı takip sistemini proje kapsamında başarı ile gerçekleştirdiklerini belirtti.
 

311
'Türkiye'de ilk': Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak - Sayfa 4

Yazılımda öksürük sesinden hızlı koronavirüs testi çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Doç. Dr. Genç, ilk kez bu testin mobil uygulamaya eklendiğini ve yüzde 60 ila 80 arasında doğru sonuç alındığını vurguladı.
 

411