Tunceli'de tehlikeli ve zorlu ceviz hasadı

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde köylülerin başlıca geçim kaynakları arasında yer alan cevizin hasadı sonbaharın gelişiyle birlikte başladı. Köylüler, geçen yıla oranla bol ve kalitesi yüksek olan cevizleri silkelemek için yüksekliği zaman zaman 30 metreye varan ağaçlara çıkıyor. Güvenlik tedbiri olarak sadece ip kullanan köylüler, cevizin kilosunu bu yıl 40 TL'den satmayı planlıyor.

Tunceli'de tehlikeli ve zorlu ceviz hasadı - Sayfa 1

Pülümür ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Çobanyıldızı köyünde, sabahın ilk ışıklarıyla ceviz bahçelerine gelen köylüler, yüksekliği zaman zaman 30 metreye çıkan ağaçlara, güvenlik tedbiri olarak kullandıkları iple çıkarak silkeleme işlemi yapıyor. 

113
Tunceli'de tehlikeli ve zorlu ceviz hasadı - Sayfa 2

Aşağıda bekleyen diğer köylüler de uzun sırıkların yetişebildiği dallardaki cevizleri yere düşürerek hasadı gerçekleştiriyor. Yerdeki cevizler tek tek toplanarak, yeşil kabuğundan ayrılıyor. Hasatta ailelerine yardım eden çocuklar, EBA üzerinden derslerine katılmayı da ihmal etmiyor. Bu tehlikeli ve zorlu hasattan sonra yaklaşık bir hafta güneşte bekletilen cevizler tüketime hazır hale geliyor. Geçen yıla göre cevizin bol ve kalitesinin yüksek olması, köylülerin yüzünü güldürürken, piyasa durumuna göre kilosunun 40 TL'den satılması planlanıyor.

213
Tunceli'de tehlikeli ve zorlu ceviz hasadı - Sayfa 3

65 YAŞINDA, YÜKSEK AĞAÇLARA ÇIKIYOR

Yıllardır ceviz silkelemek için yüksek ağaçlara çıkan 65 yaşındaki Nuri Yıldız, "Dedelerimizden kalma cevizlerimiz var. Çok zor bir iş. 15 metre yükseğe tırmanıyorum. Emniyet kemeri filan yok. Sadece ip kullanıyorum. Sırıkla cevizleri döküyorum. Döktükten sonra toplayarak kabuklarından ayırıyoruz. Güneşte kurutarak kendi ihtiyacımız olanı alıyoruz. Gerisini satıyoruz. Tenekesi 250 liraya kadar satılıyordu ama bu sene piyasa durumuna göre satacağız" dedi.

313
Tunceli'de tehlikeli ve zorlu ceviz hasadı - Sayfa 4

AİLELERİNE YARDIM EDEN ÇOCUKLAR, EBA'YI İHMAL ETMİYOR

8'inci sınıf öğrencisi Ayaz Yıldız (11), hem ailesine yardım ettiğini hem de EBA üzerinden derslere katıldığını ifade ederek, "Ailemle birlikte ceviz silkeliyorum, sonra kabuklarını soyuyorum. Eve gittikten sonra cevizleri paylaşıp, satıyoruz. Bunları yaparken de derslerimi ihmal etmiyorum. EBA'ya girerek derslerimi dinliyorum. Ceviz silkelemek çok zevkli bir iş" diye konuştu.

413