Borsadan kazanana yüzde 40 vergi geliyor

Bankada döviz hesabı olan, Hazine’nin dövizli kağıtlarından alan ve hisse senedinden kazanç elde edenlerin ödeyeceği verginin yüzde 40’a kadar çıkarılması için yetki alınıyor.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Borsadan kazanana yüzde 40 vergi geliyor

Ak Parti'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yeni torba yasa teklifiyle dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadan kazanılan paralara uygulanan vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki veriliyor. Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize talebini kısmak için bankalara zorunlu karşılıkları artırma dahil bir dizi ek yükler getirmişti. Şimdi doğrudan tasarrufçuların döviz kazancını budamaya yönelik ek maliyet hazırlıkları yapılıyor.

İKİNCİ HEDEFTE BORSA VAR

Torba teklifin 12'nci maddesiyle yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond veya dolarlı borçlanma senetleri) sağlanan getiriler ile bankalara döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40'a kadar vergi alınması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesi öngörülüyor.

Mevcut artırma yetkisi şu anda yüzde 30'la sınırlı ve vergi yükü yüzde 25'e kadar çıktı. Kanun yürürlüğe girdikten sonra yetki tam kullanılırsa Hazine'nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini almak ve bankalara döviz yerine TL hesabı açmak daha avantajlı hale gelecek.

Torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı'nın, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisinin, ‘yüzde 40'a kadar' şeklinde yükseltilmesi öngörülüyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihi, ihraç edenler, hesabın açılış tarihi ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi halen artış değil indirim yönünde kullanılıyor.

Sporculara avantaj uzatılıyor

Başta futbolcular olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara düşük oranlı gelir vergisi uygulaması normalde bu yılın sonunda bitiyordu. Ancak torba yasa teklifiyle bu süre 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı'na ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi veriliyor. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından halen yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 vergi alınıyor.

Kaynak: Sözcü / Erdoğan Süzer

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER