Tepeli karabatak kuşlarının yuvası olan adaya ilgi

Türkiye'de tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı iki bölgeden biri olan ve çift gümüş martıların yaşadığı Ordu’nun Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası, yapılan çevre düzenlemelerinin ardından daha fazla ziyaret edilmeye başlandı, turizm merkezi haline geldi.

Tepeli karabatak kuşlarının yuvası olan adaya ilgi - Sayfa 1

Ordu'nun 'sakin şehir' unvanına sahip Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası'nda, 90 çift tepeli karabatak ile 250 çift gümüş martının yaşadığı belirlendi. Türkiye'de tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı nadir yerlerden olan Hoynat Adası'nın, kuş gözlemciliği açısından önemli bir potansiyele sahip olması nedeniyle turizme kazandırılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi'nce proje hazırlığı başladı. 

112
Tepeli karabatak kuşlarının yuvası olan adaya ilgi - Sayfa 2

Tarihte gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları bilinen ada, ev sahipliği yaptığı nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini barındırması nedeniyle 'Önemli Kuş Alanı' olarak belirlendi. Girişlerin yasaklandığı ada, kuşların yaşam alanı olarak bırakıldı.

212
Tepeli karabatak kuşlarının yuvası olan adaya ilgi - Sayfa 3

Büyükşehir Belediyesi, bölgede yaptığı çalışmalarda, adanın karşısında seyir terası ve kumsala inilen ahşap basamaklar, oturma grupları, korkuluk ve gözlem dürbününün yapılmasıyla ile birlikte Hoynat Adası cazibesini her gün artırıyor. Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği, seyir zevki yaşadığı alanda çay ve kahve servisi de bulunuyor.

312
Tepeli karabatak kuşlarının yuvası olan adaya ilgi - Sayfa 4

‘HOYNAT, CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ’

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bölgede yapılan çevre düzenlemeleri ve güzelleştirme çalışmaları ile Hoynat Adası'nın cazibesinin artırıldığına vurgu yaparak, "Ülkemizde tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı iki yerden birisi olan Hoynat Adası bölgede uyguladığımız proje ile müthiş bir çekim merkezi haline geldi" dedi.

412