için kaldı

Twitter, hapse girmenize neden olabilir mi?

Twitter üzerinden yapılan manipülasyonların, kişilerin ağır cezalar almasına neden olabileceği söyleniyor. Peki, Twitter, hapse girmenize neden olabilir mi? İşte danışmandan açıklamalar!

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Twitter, hapse girmenize neden olabilir mi?

Dünyanın en çok kullanılan sosyal ağlarından biri olan Twitter'da siyasi olaylara yön vermek için manipülasyonlara başvurulduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Bu manipülasyonlar gerçekleşirken Twitter kullanıcıları da büyük bir tehdit altında…

Twitter kullanıcılarını uyaran Dijital Pazarlama Danışmanı ve Eğitmen Haydar Özkömürcü "sosyal ağlar her kesim tarafından kullanılan ortak paylaşım platformlarıdır. Bu sebeple kişilerin veya kurumların hesaplarını güvence altına alması ilk koşuldur" diyerek Twitter'da yapılması gerekenleri ve kişileri bekleyen tehditleri açıkladı.

Manipülasyonlarda Masum Kullanıcılar Kullanılıyor!

Twitter'da herkesin konuştuğu konulardan oluşan "Gündem" bölümünü manipüle ederek, diğer kullanıcıların da kendi istedikleri konuyu konuşmalarını sağlamaya çalışan sosyal mühendisler bunu gerçekleştirebilmek için bir kaç farklı yöntem kullanıyor.

Bu yöntemlerden en çok kullanılanı Twitter hesabınıza ait izinleri ele geçirerek yapılanıdır. Kullanıcılar "profilime kim baktı", "kısa yoldan takipçi kazan" gibi uygulamalara giriş yaparak uygulama izinlerini veriyorlar ve kötü niyetli kişilerin kendi Twitter hesaplarını kullanabilmelerine izin vermiş oluyorlar.

1478686565_twitter-crime-court-cps.jpg

Şifrenizi Çoktan Ele Geçirmiş Olabilirler!

En çok kullanılan bir diğer yöntem ise "phishing" yani oltalama yöntemi. Oltalama yöntemiyle kullanıcının dikkatini çekecek bir linke tıklaması sağlanıyor. "Daha önce bu fotoğrafını görmüş müydün?" diye bir mesaj alan kullanıcı, linke tıklayıp Twitter'da fotoğrafını göreceğini zannederek şifresini giriyor ve hesabını sosyal mühendislere kaptırıyor.

Sosyal mühendisler hesabınıza girildiğini anlamayın diye uzun bir süre bekliyorlar. İlk şifrenizi vermenizin ardından geçen 6 ay boyunca bekleyen sosyal mühendisler profilinizi terör propagandası yapmak için, siz farkında olmadığınız bir zamanda erişerek kullanıyor. Hesabınızdan belirlemiş oldukları etiketler için tweetler atıp gündemi istedikleri yönde değiştirebiliyorlar.

Twitter Gündemini Manipüle Ediyorlar!

En çok kullanılan bir diğer yöntem ise bir dizi sahte hesap açıp otomatik çalışan yazılımlarla tweetler atmak. Belirlenen etiket gündem olduktan sonra atılmış olan anlamsız tweetler birden siliniyor ve sanki kendiliğinden gündem olmuş gibi Twitter kullanıcılarının önüne seriliyor. Hal böyle olunca kullanıcılar da konuyla ilgili kendi fikirlerini söylemeye başlıyorlar ve sosyal mühendislerin istediği gerçekleşiyor.

Emniyet Önlem Almalı

Manipülasyonların hangi merkezlerden geldiğini inceleyen Özkömürcü, "Araştırmalar sonucunda elde ettiğim verilere göre Twitter'da gündemi illegal yollarla manipüle etmeye çalışan 14 farklı odak bulunuyor. Bu odakların kullandığı yöntemler ve hesaplar birbirinden farklı. Bu farklar onları birbirinden ayrıştırıyor. "diyor. Emniyetin de bu odaklara karşı önlem alması gerektiğini bildiren Özkömürcü "Bu tür sistemleri kullanan kişiler yakından takip edilmeli. Potansiyel bir tehdit oluşturuyorlar." dedi.

Sonuçları Ağır Olabilir!

Haberiniz olmadan attığınız tweetler yasa dışı konular hakkında atılmış olabilir. Sizin hesabınızdan teröre destek tweetleri, benimsemediğiniz bir siyasi partiye destek tweetleri, hiç kullanmadığınız bir markaya karşı linç kampanyalarına destek tweetleri atıyor olabilirsiniz. Bu tweetleri atan siz göründüğünüz için işinizden olabilir ya da hukuki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle özel sektörde "hacklendim" demeniz işinizi kurtarabilmenize pek olanak sağlamıyor.

1478686591_jail-twitter-tweet-gov.jpg

Neler Yapmalısınız?

Twitter kullananları uyaran Özkömürcü "Öncelikle Twitter şifrenizi nerede girdiğinize dikkat etmelisiniz. Twitter'ın kendi web sitesi dışında şifrenizi asla girmemelisiniz. Diğer yandan izin verdiğiniz Twitter uygulamalarının izin ekranlarında, neye izin verdiğinizi iyice okumalı ve ona göre değerlendirmelisiniz. Kurumunuz ve kendi kariyeriniz için sosyal medya eğitimi almalısınız." dedi.

Twitter, hapse girmenize neden olabilir mi?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER