Facebook'a ilginç Filistin suçlaması

Meta nihayet, geçen Mayıs ayında Gazze Şeridi'nde artan şiddetin ortasında içerik denetleme politikalarının İsraillileri ve Filistinlileri nasıl etkilediğini inceleyen bir dış raporun bulgularını yayınladı.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Facebook'a ilginç Filistin suçlaması

Business for Social Responsibility (BSR) tarafından hazırlanan raporda, Facebook ve Instagram'ın Filistinlilerin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği tespit edildi.

“İncelenen verilere, bireysel vakaların ve ilgili materyallerin incelenmesine ve dış paydaş katılımına dayanarak, Meta'nın Mayıs 2021'deki eylemlerinin Filistinli kullanıcıların ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, siyasi haklar üzerinde olumsuz bir insan hakları etkisi olduğu görülüyor.”

Rapor ayrıca, "bireysel vakaların incelenmesinin" bazı İsrail hesaplarının da bu dönemde yanlışlıkla yasaklandığını veya kısıtlandığını gösterdiğini belirtiyor. Ancak raporun yazarları, Filistinlileri orantısız bir şekilde etkilediğini söyledikleri birkaç sistemik sorunun altını çiziyor.

Rapora göre, "Arapça içerik aşırı zorlamaya sahipti" ve "potansiyel olarak ihlal eden Arapça içeriğin proaktif tespit oranları, potansiyel olarak ihlal eden İbranice içeriğin proaktif tespit oranlarından önemli ölçüde daha yüksekti." Raporda ayrıca Meta'nın Arapça'da "düşmanca konuşmayı" tespit etmek için dahili bir araca sahip olduğu, ancak İbranice'de bulunmadığı ve Meta'nın sistemlerinin ve moderatörlerinin Filistin Arapçasını değerlendirirken daha düşük doğruluk oranına sahip olduğu belirtiliyor.

Sonuç olarak, birçok kullanıcının hesabı "yanlış ihtarlar" ile vuruldu ve Facebook ve Instagram tarafından yanlışlıkla gönderiler kaldırıldı. Raporda, "Bu ihtarlar, hatalı içerik kaldırma işlemlerine itiraz etmeyen kullanıcılar için geçerli olmaya devam ediyor" deniyor.

Facebook'a ilginç Filistin suçlaması

Meta, geçen sonbaharda Gözetim Kurulu'nun tavsiyesi üzerine raporu hazırlamıştı. Rapora yanıt olarak Meta, Tehlikeli Kişiler ve Kuruluşlar (DOI) politikasının çeşitli yönleri de dahil olmak üzere bazı politikalarını güncelleyeceğini söyledi. Şirket, "DOI Politikamızdaki övgü, destek ve temsil tanımlarımızı gözden geçirmek için bir politika geliştirme süreci başlattığını” söyledi.

Meta ayrıca, yazılı içerik için "lehçeye özgü bir Arapça sınıflandırıcı oluşturmaya yönelik deneylere başladığını" ve içerik kaldırmayı etkileyen anahtar kelimeleri ve "engelleme listelerini" yönetmek için dahili sürecini değiştirdiğini de belirtiyor.

Özellikle Meta, bir ihtar aldıktan sonra kullanıcıların hesaplarına "özellik sınırlaması ve arama sınırlaması" koyduğunda kullanıcıları bilgilendirdiği bir önerinin "uygulanabilirliğini değerlendirdiğini" söylüyor. Instagram kullanıcıları, uzun süredir, belirli konular hakkında gönderi yayınladıklarında, uygulamanın shadow ban'larından veya hesaplarının görünürlüğünü azalttığından şikayet ediyor.

Bu şikayetler, geçen bahar, kullanıcıların Filistin hakkında paylaşımda bulunmalarının yasaklandığını veya gönderilerinin erişiminin azaldığını bildirmesiyle arttı. O sırada Meta, belirtilmemiş bir "aksaklık" suçladı. BSR'nin raporu, şirketin aynı zamanda tüm "tekrar tekrar paylaşılan içeriği" geçici olarak kısıtlayan acil durum "cam kırma" önlemleri uyguladığını belirtiyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER