ASELSAN'ın geliştirdiği ZOKA'da ilk ihraç

Türkiye Savunma Sanayi'nin ihracat kalemlerine ZOKA-Akustik Torpido Karşı Tedbir Karıştırıcı ve Aldatıcıları da eklendi. Endonezya'nın Aselsan'dan aldığı torpidoların bu ülkeye teslimatı 22 Ekim'de tamamlandı. Endonezya'nın denizaltılarda kullanacağı ZOKA gemi gürültüsünü taklit ederek düşman güçlerinin attığı torpidoları kendi üzerine çekiyor. Saldırıyı bu yolla önleyen ZOKA Türk donanmasına dahil tüm denizaltılarda kullanılıyor.

F5HABER F5HABER
ASELSAN'ın geliştirdiği ZOKA'da ilk ihraç

Endonezya’nın ASELSAN’dan satın aldığı ZOKA-Akustik Torpido Karşı Tedbir Karıştırıcı ve Aldatıcılar bu ülkeye ulaştı.

Askeri konularla ilgili yayıncılık kurumu Janes’in savunma endüstrisinden bir kaynağa dayandırdığı habere göre ZOKA’nın Endonezya’ya teslimatı 22 Ekim’de sonuçlandı.

Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Nagapasa sınıfı (Tip 209/1400) denizaltılarda kullanılacak olan karıştırıcı ve aldatıcıları içeren sipariş, 2019 yılının Mart ayında sözleşmeye bağlanmıştı.

Sipariş ASELSAN'ın geliştirdiği ve Türk donanmasındaki bütün denizaltılarda kullanılan ZOKA karıştırıcı ve aldatıcıları için ilk yurt dışı sipariş anlamına geliyordu.

ASELSAN tarafından geliştirilen ZOKA Karıştırıcı ve Aldatıcıları, akustik güdüme sahip aktif, pasif ya da kombine modda çalışabilen bütün torpido tehditlerine karşı etkili savunma amacıyla kullanılabiliyor.

Endonezya devletine bağlı gemi inşa firması PT PAL, ZOKA’yı Nagapasa sınıfı üç platforma entegre etmek için Aselsan mühendisleriyle birlikte çalışma yürütecek. 

ASELSAN'ın geliştirdiği ZOKA'da ilk ihraç - Resim : 1ZOKA AKUSTİK TORPİDO

ZOKA Karıştırıcı ve Aldatıcıları, akustik güdüme sahip aktif, pasif ya da kombine modda çalışabilen bütün tor­pido tehditlerine karşı etkili olacak özelliklere sahip bir silah sistemi.

ZOKA Karıştırıcı ve Aldatıcıları, HIZIR Su üstü Torpido Karşı Tedbir Sistemi ve ZARGANA Denizaltı Torpido Karşı Sistemlerinde kullanılmakta olup her iki sistemde de aldatıcı ve karıştırıcı olmak üzere iki ayrı tipte ve farklı boyutlarda ZOKA Karıştırıcı ve Aldatıcıları barındırmakta.

ZOKA karıştırıcıları torpidoların akustik çalışma frekans aralığını kapsayacak şekilde, geniş bantlı yüksek sevi­yeli gürültü yayını yapıyorlar. Bu sayede pasif torpidolara karşı denizaltı gürültüsünü maskelerken aktif torpido­lara karşı da ortam gürültüsünü arttırarak denizaltıdan yansıyan sinyalin tespit mesafesinin azalmasını sağlıyor.

ZOKA al­datıcıları ise platformun akustik ve dinamik karakteris­tiklerini taklit ederek torpidoyu yanıltarak kendi üzerine çekiyorlar. Aldatıcılar arkalarından çekilen hidrofonları ile dinleme yaparken eşzamanlı olarak gemi gürültüsü üretme ve torpido aktif yayınına cevap verme fonksi­yonları da bulunuyor.

SONRAKİ HABER