"Anne ben Youtuber oldum…"

Son dönemde YouTube'da kanalı olmayan kalmadı. Kişisel kanalları milyonlar tarafından takip edilen Youtuber'lar kazançları ile de dikkat çekiyor. Cem Kıvırcık bu hafta YouTuber konusunu köşesine taşıdı.

F5HABER F5HABER
"Anne ben Youtuber oldum…"

"Anne ben Youtuber oldum…" - Resim : 1Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem
Anne ben Youtuber oldum…
Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik

Geleneksel medya, yani gazete, radyo ve TV'ler özellikle internet teknolojilerindeki gelişmelerden sonra hayatımızdaki yerlerini yavaş yavaş kaybediyorlar.

Söyleyecek bir sözünüz varsa, kişisel bir blog açabiliyor, sosyal medya uygulamalarında paylaşım yapabiliyor, ya da "YouTuber" olabiliyorsunuz.

Birçok yakın arkadaşım çocuklarının "YouTuber" olmak istediğini, bu konuda gayret gösterdiğini söylüyor. Hatta bir tanesi geçen gün ilk videosunu paylaştıktan sonra annesine müjdeyi vermiş: "Anne ben YouTuber oldum…"

Her şey 2005 yılında Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim adlı üç gencin PayPal'da çalışırken bir fikrin peşinden koşmalarıyla başladı. San Mateo, Kaliforniya'da bir pizzacı ile Japon lokantasının hemen üst katında mütevazı bir ofiste geliştirdiler fikirlerini…

Şubat 2005'te YouTube.com alan adı devreye alındı ve Nisan'da video yükleme işlemleri başladı. Yüklenen ilk video Jawed Karim'in San Diego Hayvanat Bahçesi'nde çekmiş olduğu "Me at the zoo" idi…

Daha sonra melek yatırımcıların ilgisini çeken proje, Kasım 2005'te 3,5 milyon dolarlık bir destek yatırımı aldı. 2006'da bir 8 milyon dolar daha destek gelince büyüme süreci hızlandı. O yıl yaklaşık 65 bin video yüklenmiş, günlük video izleme oranı ortalama 100 milyon rakamını geçmişti.

Ve 9 Ekim 2006'da 1,65 milyar dolarlık bir satın alma operasyonuyla YouTube internet devi Google'ın iştiraklerinden biri haline geldi.

2009'da bir milyar, 2010'da iki milyar ve 2012'de dört milyar video izleme oranlarına ulaşarak çağın medyası olduğunu kanıtladı. 2017 itibariyle 88 ülkede ve 76 değişik dilde izlenebiliyor.

Her ay 1,5 milyardan fazla aktif kullanıcı YouTube'da video izliyor. Bu dünyadaki bütün internet kullanıcılarının üçte biri anlamına geliyor.

Her gün bir milyar saat video izleniyor… Ve bunların yaklaşık yüzde 40'ı mobil cihazlardan… Ortalama bir kişi günde 40 dakikasını YouTube'a ayırıyor.

60 milyonu aşan abonesiyle PewDieDie YouTuber'lar arasında bir numara… Ve 2017'de 12 milyon dolar civarında para kazandığı söyleniyor. Yine bir başka YouTuber olan DanTDM'ın geliri ise 16,5 milyon dolar…

Ülkemizde de geçtiğimiz günlerde kendi hayatını oynadığı "Hayal mi, Gerçek mi?" adlı filmle gişede birçok ünlüyü geride bırakan Enes Batur, 7,3 milyonu geçen abone rakamıyla dikkat çekiyor. YouTube kazancının ayda 530 bin TL olduğu söyleniyor…
Şimdi gençler YouTuber olmak konusunda haksız mı yani?..

Sevgiyle kalın…
SONRAKİ HABER