İlaç, tıbbi cihaz, yoğun bakım yatağı, çadır...

Türkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İlaç, tıbbi cihaz, yoğun bakım yatağı, çadır...

Dünyanın gözü Türkiye merkezli geniş çaplı depremin etkilediği Ortadoğu’da. Deprem fırtınası sürerken, bir yandan da bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Destek ve yardımlaşma iştahı yüksek, dayanışma için herkes ayakta ancak en büyük ihtiyaç tüm bu çabaların koordineli bir şekilde yürütülmesi. Aksi halde kargaşa ihtiyaçları gidermediği gibi kayıpların da artmasına neden oluyor. Çünkü, sadece deprem ve soğuk hava değil zaman da bu mücadelede üstesinden gelmemiz gereken bir konu. İş dünyası da destek planını ihtiyaç analizi ve hedeflere göre yaptı. Kamu koordinasyonunda bölgenin ihtiyaçlarına göre bir yandan TIR’lar dolusu destek yola çıkarken bir yandan da sağlık başta olmak üzere bu mücadelenin ilerleyen saatlerinde daha çok kullanılacak ihtiyaçlar için hazırlık yapıldı.

Bölgede enkaz altından çıkarılan yaralı ya da sağlıklı depremzedeler ve kurtarma operasyonunda çalışan tüm gönüllüler için ciddi bir ilaç ve sağlık ekipmanı ihtiyacı söz konusu. Ayrıca kurtarmada kullanılacak Hilti, demir kesme makası ve bunları çalıştıracak en az 5 KW gücünde jeneratör ihtiyaç listesinde öne çıkıyor. Bazı hastaneler depremde hasar almış durumda. Hürriyet’in ulaştığı Güneydoğu Anadolu Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yakup Şahin, birçok aile sağlığı merkezi binasının hasarlı olduğunu söyledi. Şahin, “Bahçelerde hizmet veriyoruz. Sağlam binalara da sürekli artçılar olduğu için az giriyoruz. Çalışanlarımız arasında enkaz altında kalanlar var. Bölgedeki aile hekimleriyle konuştuk. Türkiye’nin her yerinden aile hekimleri bölgeye gelmeye hazır ancak lojistik sorunlar var. 76 ilde aile hekimleri derneğimiz yanımızda. Bütün uzmanlarımız acil bakımda hizmet veriyor” diye konuştu.

İLAÇ LİSTESİ BELİRLEDİ

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER