Eski Yahudi mahallesi müze oluyor

İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki eski Yahudi mahallesi açıkhava müzesine dönüştürülüyor. Bölgedeki dokuz sinagogun restore edildiğini söyleyen Proje Koordinatörü Nesim Bencoya, “Bölge inanç ve kültür turizminin ilgi odağı olacak” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Eski Yahudi mahallesi müze oluyor

İZMİR'de tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki eski Yahudi mahallesi ile sinagoglar, restore edilerek turizme kazandırılıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan ve bir dönem 30 bin Yahudi vatandaşın yaşadığı bölge, İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi kapsamında açıkhava müzesine dönüştürülüyor. Avrupa Birliği (AB) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) fonları ile Almanya, ABD gibi ülkelerden elde edilen hibelerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile ayağa kaldırılan tarihi miras, kültür-sanat etkinlikleri dışında ibadethane olarak da kullanılıyor.

GİDEN AİLELERİN TORUNLARI GELİYOR

İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Genel Koordinatörü Nesim Bencoya, bölgede 9 sinagog olduğunu belirterek, çalışmaları şöyle anlattı: “Bunların hepsi birbirine çok yakın. Forasteros, Sinyora, Hevra ve Algaze bölgenin kalbini oluşturuyor. Bizim asıl amacımız yıkık mekânları korumak ve restorasyonunu yapmak. Var olanı koruyup restore ederek bölgeyi açıkhava müzesi haline getirmek. Bölgenin aynı zamanda kültür ve inanç turizmi için çekim merkezi olmasına çalışıyoruz. İzmir'den giden ailelerin çocukları, torunları buraya geliyor. Aile mezarlıklarını veya evlerini hatta doğduğu evi bulmak için gelenler var. Burada ağlıyorlar. Çünkü İzmir'i de anavatan olarak görüyorlar.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER