Tarihi surlarda 1700 yıllık “Amfora” bulundu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce, tarihi surlardaki restorasyon çalışmalarında bulunan, 1700 yıllık amfora (bir tür testi), kent müzesine teslim edildi.

Tarihi surlarda 1700 yıllık “Amfora” bulundu - Sayfa 1

Büyükşehir Belediyesi, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve UNESCO tarafından 2015'te Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'nın eski ihtişamına kavuşması için 'Surlarda Diriliş' mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Tarihi surlarda 1700 yıllık “Amfora” bulundu - Sayfa 2

Diyarbakır Müze Müdürlüğü ile yapılan çalışmalardaki arkeolojik kazılarda, yapılış şekli ve üzerindeki motiflerden yola çıkarak milattan sonra 330'lu yıllara tarihlenen 1700 yıllık amfora, gün yüzüne çıkarıldı. Bölgede ilk kez görüldüğü için önem arz eden zeytinyağı veya şarap taşımacılığında kullanılan sivri dipli amforanın Geç Roma- Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendiriliyor.

 

Tarihi surlarda 1700 yıllık “Amfora” bulundu - Sayfa 3

‘BÖLGEDE İLK KEZ BİR AMFORA BULUNUYOR’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, amforanın, müze müdürlüğüne teslim edildiğini söyledi. 

Tarihi surlarda 1700 yıllık “Amfora” bulundu - Sayfa 4

"Amfora bölgede ilk kez bulundu. 71 ve 72’nci burçlar arasında yapılan kazı çalışmalarında Roma’nın son dönemi, Bizans’ın genç dönemine ait olduğu düşünülen 1700 yıllık bir amfora görüldü."