'Süper grip' uyarısı: Bu belirtilere aman dikkat!

Son günlerde, "süper grip " olarak tanımlanan soğuk algınlığı hastalığı çok yaygın olarak görülmeye başlandı. Doktorlar, PCR testlerinin negatif olmasına rağmen özellikle 15-44 yaş aralığında, Covid-19 benzeri semptomlar tanımlayan ve günlerce yatan hastalarda artış olduğunu bildirdi. Peki süper grip nedir ve belirtileri nelerdir?

'Süper grip' uyarısı: Bu belirtilere aman dikkat! - Sayfa 1

Telegraph’a konuşan Jules Kelly isimli bir hasta, "Boğaz ağrısı ve korkunç sinüs ağrısıyla başladı. Şimdi, kafam süngerden yapılmış gibi hissediyorum. Vücudum gerçekten zayıf ve bacaklarım tutmuyor” dedi. Kelly semptomlarına iki gün sonra gögüsten gelen şiddetli bir öksürüğün eşlik ettiğini söyledi.  

'Süper grip' uyarısı: Bu belirtilere aman dikkat! - Sayfa 2

Yaşadıklarının  ciddiyeti göz önüne alındığında, doktorlar  Kelly'nin Covid-19’a yakalanmış olabileceğini düşündü ancak üç test de negatif çıktı. "İki doz aşı oldum. Ama negatif testler olmasaydı bunun Covid olduğunu düşünürdüm. Üç hafta sonra bile hastalığım hiçbir hafifleme belirtisi göstermedi” diyen Kelly’e süper grip teşhisi konuldu.

Bununla birlikte, son haftalarda, birçok insan, bilim insanlarının hastalığı  "süper grip" olarak adlandırdığğı şiddetli grip benzeri semptomlar yaşadığını bildirdi. 

'Süper grip' uyarısı: Bu belirtilere aman dikkat! - Sayfa 3

BAĞIŞIKLIK BORCU NEDİR?
Araştırmacılar, sosyal mesafe, maske takma ve el dezenfektanı gibi pandemide alınan yoğun önlemlerin insanları soğuk algınlığına virüslerine duyarlılığını artırdığını söyledi. "Bağışıklık borcu" olarak adlandırılan bu durum, normal düzeyde virüs ve bakteriye maruz kalmamış kişilerin bir virüsle temas ettiğinde enfeksiyonlarda bir artış yaşadığında ortaya çıkıyor.

'Süper grip' uyarısı: Bu belirtilere aman dikkat! - Sayfa 4

SÜPER GRİP NEDİR VE NORMAL SOĞUK ALGINLIĞINDAN FARKI NEDİR?
Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in  solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu söyledi.