Türkiye'den, ABD'nin S-400 mektubuna yanıt

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın mektubuna cevap verildi. MSB tarafından yapılan açıklamada, "karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesinin ve sorunlara uygun bir çözüm bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesinin önemi ifade edildi" denildi.

F5HABER F5HABER
Türkiye'den, ABD'nin S-400 mektubuna yanıt

Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'ın mektubuna bugün itibarıyla Milli Savunma Bakanı tarafından cevabi mektup gönderildi. Müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlık yeniden vurgulandı. Karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesinin ve sorunlara uygun bir çözüm bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesinin önemi ifade edildi."

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yaklaşık 2 hafta önce gönderdiği mektubunda, "Türkiye'nin S-400'ü teslim alması takdirinde F-35'leri alamayacağını" dile getirdi.

Mektupta "Eğer Türkiye, 28 Mayıs'ta yaptığımız telefon konuşmasında görüştüğümüz gibi S-400'leri temin ederse, ülkelerimizin Türkiye'nin F-35 programına katılımının sona erdirilmesi konusunda bir plan yapması gerekecektir. Değer verdiğimiz ilişkimizi sürdürmek amacını taşıdığımız halde Türkiye S-400 teslimatını gerçekleştirirse F-35 alamayacak. Halen S-400 konusundaki kararınızı değiştirme şansınız var" denildi.

ABD'nin 31 Temmuz itibariyla Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması için hangi adımları atacağına dair bir takvimin Akar'a gönderildiğini de belirten Shanahan, bu adımlar kapsamında 31 Temmuz öncesinde F-35 eğitimi alan Türk personelin ancak bir kısmının eğitiminin tamamlanacağını, daha sonrasında Türk personelin eğitim alınmasının engelleneceğini belirtti. Shanahan, bu kapsamda 12 Haziran'da yapılacak F-35 program ortağı tüm hükümet ve şirket yetkililerin bir araya geleceği CEO yuvarlak masa toplantısına da Türkiye'nin davet edilmeyeceğini yazdı. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alması takdirinde ABD ve NATO ile işbirliğinin zedeleneceğini de mektuba ekleyen Shanahan, "Türkiye'nin savunma sektörü ve ekonomik hedeflerinin bu durumdan zarar göreceğini, işsizliğin artacağını, büyümenin ve uluslararası ticaretin kayıp yaşacağını" söyledi.

SONRAKİ HABER