için kaldı

Muhalefetin umudu Erdoğan mı?

Muhalefetin şimdiye kadar en önemli seçim vaadi parlamenter sisteme dönüş. Ancak parlamenter sisteme dönüş için gerekli meclis aritmetiğini sağlamak epey güç. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek vermeden parlamenter sisteme dönüşün sağlanmayacağını öne süren Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, “Muhalefet daha seçime girmeden umudunu Erdoğan’a bağlıyorsa orada bir terslik var demektir” dedi.

F5HABER F5HABER
Muhalefetin umudu Erdoğan mı?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında, muhalefetin seçim stratejisi haline gelen parlamenter sisteme dönüş için ne kadar oy olması gerektiğini hesapladı.  Selvi, yazısında, “Muhalefetin hem parlamenter sistemin çok iyi olduğuna dair milleti inandırması gerekecek hem de bunu nasıl gerçekleştireceğini iyi anlatması gerekecek. Yoksa boş hayal satma ithamıyla karşı karşıya kalacak. Biz seçimi kazanırsak 2 yıl içinde parlamenter sisteme geçeceğiz demekle bu iş olmaz. Sistem değişikliğinin gerçekleşebilmesi için Anayasa gereği belli bir sayıya ulaşılması gerekiyor. Ayrıca bu hiç de kolay bir oran değil” ifadelerine yer verdi.

MUHALEFET PARLAMENTER SİSTEME DÖNMEK İÇİN KAÇ OY ALMALI?

Selvi, ‘parlamenter sisteme dönüş’ sözünü tutabilmesi için muhalefetin alması gereken oyu da şöyle hesapladı:

Referanduma gitmeden Meclis’te Anayasa değişikliğini yapıp parlamenter sisteme geçebilmek için muhalefetin yüzde 69.18 oranında oy alması gerekiyor. Bu da 36 milyon 786 bin 818 oy ediyor.

2018 seçimlerinde CHP, İYİ Parti ve HDP yüzde 44.31 oy oranını sağlayıp 22 milyon 214 bin 971 oy aldı.

Saadet Partisi dahil olmak üzere diğer partilerin oyları olan 1 milyon 18 bin 18 olan oyu da muhalefete eklediğimizde 23 milyon 233 bin 151 ediyor.

Uzun lafın kısası AK Parti ve MHP dışındaki tüm partilerin oylarını tek çatı altında toplasak, 360 milletvekili çıkarabilmeleri için oylarını 9 milyon 773 bin 922 artırmaları gerekiyor. Yani oylarını yüzde 41.88 yükseltmeleri gerekiyor. Referandumsuz bir Anayasa değişikliği için artırmaları gereken oy miktarı ise 13 milyon 453 bin 667. Oylarını tam yüzde 57.65 oranında artırmaları gerekiyor. Bu bir rekor ve Türk siyasi tarihinde örneği yok.

UMUT ERDOĞAN MI?

Muhalefetin bu tür belirsizleri giderip seçmeni hayal satmadığına inandırması gerekiyor. Muhalefetin ‘Cumhurbaşkanlığı seçimini alırsak Erdoğan, parlamenter sisteme geçişe destek verir’ tezine gelecek olursak muhalefet daha seçime girmeden umudunu Erdoğan’a bağlıyorsa orada bir terslik var demektir.

SONRAKİ HABER