HDP'den ilk tepki

İçişleri Bakanlığı’nın görevden alma kararları sonrası HDP Merkez Yürütme Kurulu toplandı ve toplantı sonrasında yapılan 'Susmayacağız, durmayacağız..." başlıklı yazılı açıklamada “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir” dendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, ilk açıklamayı BBC Türkçe’ye yaptı, seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
HDP'den ilk tepki

Konuyla ilgili HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan da bir açıklama yapıldı.

Açıklamada HDP'li belediye başkanlarının görevden alınması siyasi darbe olarak nitelendirildi: 

Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır.  Kayyımlar döneminde bu 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynakları tüketilmiş, bir enkaz geride bırakılmıştır. İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi,  kayyımlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur. 

Açıklamada "Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır" ifadesine yer verildi.

MIZRAKLI KONUŞTU

Seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu belirten Mızraklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada çok farklı bir niyet var. Bu, Türkiye’deki siyaset ikliminin başka bir yere evriltilmesi, bundan sonraki siyasetin aritmetiğinden tutun ruhuna kadar, Türkiye’deki demokrasi değerlerine kadar, temsili bütün mekanizmalara olan güveni sarsacak bir darbe durumudur.

GÜÇLÜ YANSIMALARI OLACAK

Mızraklı, buna sadece görevden alma olarak bakmamak gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ortaya çıkan durumun gerek parlamento düzeyinde seçilmişler açısından güçlü yansımaları olacak, gerekse de yerellerde seçilmişler açısından ciddi sonuçları olacak. Türkiye bundan sonra başka bir Türkiye olarak yoluna devam eder. Artık demokrasi çıtası itibariyle bir kat daha aşağıya düşmüş bir yerden devam eder.”

SONRAKİ HABER