Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz indirimine ilk yorum

Partisinin il başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını yorumladı. Erdoğan, ''Ne oldu, battık mı, bittik mi, her şey yerle yeksan oldu mu? Piyasalar gayet normal karşıladı'' değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan sistemde revizyon tartışmalarına da değinen Erdoğan, "Parlamenter sisteme dönülecekmiş, tek adam değiliz" dedi.

F5HABER F5HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz indirimine ilk yorum

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir isim vermeden AK Parti ile yolları ayrılmış siyasetçileri eleştirdi ve "İhtirasları, hırsları yüzünden yollarını kaybedenleri bir kenara bırakacak olursak adeta AK Parti'de gözlerini açan ve hayatının en anlamlı yıllarını burada geçiren bir nesle sahibiz" dedi. Erdoğan "Bugün AK Parti'nin kapısından giren herkese bu yol sonuna kadar açıktır. Bu makamlar kimsenin tapulu malı değildir. " diye konuştu. Erdoğan ABD'ye de S-400 mesajı verdi.

Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Ankara temaslarında da gündeme gelen Suriye'de güvenli bölge konusuna değindi. Erdoğan, "Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat'ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok." diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sizlerle en son ocak ayında bir araya gelmiştik. Yüksek Seçim Kurulu'nun ilan ettiği resmi sonuçlara göre 755 belediyeyi AK Parti adayları kazandı. Oy oranı olarak da yüzde 44 gibi önemli netice elde ettik" ifadesiyle sözlerine başlayan Erdoğan, açıklamalarının devamında şunları kaydetti: 

 AK Parti olarak bir önceki seçime göre kazandığımız, kaybettiğimiz yerler oldu. Bunların hepsinin değerlendirmesini yaptık, yapıyoruz. Bundan sonraki seçim 2023 Haziran'ında yapılacak. Her düzeyde kapsamlı çalışmalar yürüteceğiz. Bambaşka bir AK Parti olarak çıkacağız. Kendimizi sürekli yenileyerek, tazeleyerek maziden atiye kurduğumuz köprüyü güçlendireceğiz.

 Tüm kademelerimizle sancımız öyle bir sancı ki bunu çekeceğiz, sandıktan arzu ettiğimiz neticeyi de alabilelim.Siyasi partiler, özellikle AK Parti millete hizmet kapısıdır. Partimizin kapısı millete hizmet etmek isteyen herkese açıktır. AK Parti kurulduğunda gençlik kurullarında görev alan arkadaşlarımızı bugün çalışmalarını sürdürüyor.

"HIRSLARI YÜZÜNDEN YOLLARINI KAYBEDENLER..."

 Hırsları, kifayetsizlikleri yüzünden yollarını kaybedenleri bir kenara bırakırsak, siyasette önemli bir nesil yetiştirdik. AK Parti'nin siyaset mayası da insan mayası da sağlamdır. Hep birlikte inşa ettiğimiz bu parti, önümüzdeki çeyrek, yarım asırda da ülkemize ve milletimize hizmet edecektir. Her müessese gibi siyaset ve partiler de insanla var olur, insanla yürür.

AK PARTİ TEŞKİLATLARINA UYARILAR

Öncelikle AK Parti'nin kuruluşundan beri bu davaya emek vermiş hasbi ve harbi şekilde koşturmuş her kardeşime şükranlarımı sunuyorum. AK Parti Türkiye'nin partisidir. Özellikle il ve ilçe başkanlarımıza bir hususu hatırlatmak istiyorum. 

Sizlerden şehirlerinize döner dönmez 2001 yılından bu yana partinizde görev almış her kardeşinize ulaşmanızı istiyorum. Gönüllerini almanızı, sıkıntılarına çözüm aramanızı, irtibatı kesmemenizi talep ediyorum. Seçim meydanlarında verdiğimiz sözleri yerine getirme gayretinde olduk. Mücbir sebepler dışında hepsini de getiriyoruz. Bu taahhütlerin önemli bir bölümü, Türkiye'nin ekonomide ve hayat standartları açısından geldi yeri de göstermektedir.

Vatandaşlarımızın dün bir arabası yokken, bugün bırakın bir arabayı, birçok yerlerde ellerinde bir araba iki araba var. Benim çiftçimin dün traktörü, biçerdöveri yokken şimdi her evin bahçesinde traktör var biçerdöver var. Bay Kemal'in işi sürekli yalan. Başka işi yok.

Bunlar konuşuyor olabilir ama bizim söylediklerimizi yapma mecburiyetimiz var. Her ilçe başkanımızın bu ilkeleri yazıp masasının üzerinden eksik etmemesi gerekiyor. Bizde her belediye ve il başkanları toplantısında bu konunun takipçisi olacağız. Amacımız 2024 belediye başkanlığı seçimlerine kadar şehirlerimizde bu ilkeler doğrultusunda köklü bir değişimi gerçekleştirmiş olmaktır."

"KANDİL MESELEMİZ KALMAYACAK"

Her toprağı şehit kanlarıyla sulanan bir ülkede yaşıyoruz. Milli bekamıza yönelik pek çok saldırıyı hamdolsun püskürttük. Suriye sahasındaki operasyonlarımızla, Afrin-Celabrus hattındaki çalışmalarımızla saldırıları bozduk. Kuzey Irak sınırlarımızda Pençe1-2 harekâtlarıyla ilk defa kalıcı çözümler buluyoruz. Bunu başarınca inşallah Kandil bir gibi bir meselemiz kalmayacaktır.

ABD'YE S-400 MESAJI

Eksik varsa ya da başarılı bir operasyonlar yerlerini de inlerinde etkisiz hale getirdik. PKK denen çıbanbaşını Kuzey Irak’tan atmadığımız sürece bu tür saldırılar ülkemizde devam edecektir. Amerika ile Suriye sınırlarımız boyunca yaklaşık 35 km derinliğinde ülkemiz kontrolünde güvenli bölge oluşturma görüşmelerimiz sürüyor. Rusya’dan satın aldığımız S-400 konusunda Amerika’nın aklıselimle hareket edeceğini umuyorum. Montaj ve eğitim safhalarının ardından Nisan 2020’de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz. F-35’ten dışlanmak başta olmak üzere tehditlerin hiçbiri bizi alıkoymayacağını bir kez daha ifade etmek isterim. Bu meselede Türkiye'ye daha fazla adaletsizlik yapılmamalıdır. Biz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek peşindeyiz. Kendi hava savunma sistemlerimizi, harp alt yapımızı geliştirme konusundaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Türkiye gemisinde delik, Türkiye kalesinde gedik açtırmayacağız."

KİMSE SAMİMİYETİMİZDEN ŞÜPHE EDEMEZ

Cumhur İttifakı’nın lokomotifliğini yaptığı büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz. Eksikliklerimiz ve hatalarımız olabilir ama hiç kimse samimiyetimizden şüphe edemez. Bugüne kadar elde ettiğimiz tüm başarıların gerisinde de işte bu anlayışla hareket etmemiz vardır. Önümüzdeki dönemde de eksikliklerimizi gidererek, hatalarımızı düzelterek devam edeceğiz.

"İDLİB'DE İSTİKRARI SAĞLAMAK MECBURİYETİNDEYİZ"

İdlib'de de istikrarı sağlamak mecburiyetindeyiz. ne rejimin ne Amerika ne de Avrupa'nın böyle bir derdi olmayabilir ama bizim böyle bir şeye acil ihtiyacımız var. Dışarıdan ciddi hiçbir destek almamasına rağmen tüm insanlığın vicdanını ve ahlakını kurtarmıştır. 'Bu kadar mülteciyi besliyorsunuz, aferin' diyorlar. Diyorsunuz da siz de söz verdiğiniz parasal destekleri verin. Batı bu, ama biz Batı değiliz."

"KUSURA BAKMAYIN, ALMAK ZORUNDAYIZ"

"Rusya ile her tür anlaşmamızı yaptık. Biz aldık, alıyoruz, ama siz yine de verecekseniz biz sizden de patriot alırız dedik. Hâlâ vermiyor, farklı farklı öneriler getiriyorsunuz. Kusura bakmayın. Bütün tedbirlerimizin ideal şekilde almak zorundayız. F35, vermiyor musunuz? Peki. Kusura bakmayın biz o konuda da tedbirlerimizi alırız, başka yerlere döneriz. Bu konuda da çalışmalarımızı ayrıca yaptık, yapıyoruz. Çünkü biz eli bağlı duramayız. Türkiye’de Bay Kemal ve dirsek teması olan adamları yok, Ak Parti var, Cumhur İttifakı var. Güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz."

"HAYIR DİYENLERİ ALDILAR, EVET DİYENLERİ ALMADILAR"

"Kıbrıs’ta biz garantör ülkeyiz. Yunanistan garantör ülke, İngiltere de. Avrupa Birliği adeta bir gözlemci ama hiçbir zaman da üzerine düşeni yapmamıştır. Burgenstock görüşmelerini unutmama. Kamuoyu araştırması ile ilgili oradan karar çıktığında da Kıbrıs’ta yapılan bu referandumda Türkler yüzde 67 evet dedi, karşı taraf da yüzde 75 hayır dedi. Hayır diyenleri aldılar, evet diyenleri almadılar. Hiçbir zaman sözlerimizi tutmadınız. Aynı şeyi maalesef F35 konusunda da sürdürüyorlar. Böyle bir adım atılırsa biz bir kabine devleti değiliz. Bir kabile hiç değiliz. Biz 2000 yıllık bir tarihe sahip bir TC devletiyiz. Dolaysıyla da savunma sanayiinde yüzde 70 imkana yerli ve milli olarak sahibiz. Bunu yeterli görüyor musunuz? Yüzde 100’e doğru ilerleyeceğiz."

"İSRAİL'İN YANINDAN KİM YER ALIYORSA ONUN KARŞISINDAYIZ"

"Tam üyelik müzakerelerinde AB’nin verdiği sözleri açıkça çiğnediğini unutmadık. Mülteci meselesinde yükümlülüklerimiz yerine getirmesine rağmen karşı tarafın verdiği sözlerin üzerine yattığını biliyoruz. Bunun kesinlikle onlar tarafından gözden geçirilmesi ve yerine getirilmesi gerekir. Avrupa ülkelerinde giderek yükselen ırkçılık, Türk, İslam düşmanlığı bu yaşlı kıtanın geleceğini tehdit ediyor. Türkiye hâlâ Avrupa’nın en karşı dost adayıdır. Öyle de kalmak istiyoruz. Yeter ki Avrupalıların da aynı niyette olduğunu görelim. Bize bir adım gelene biz yüz adım gideriz."

"Günümüzde ekonomisi güçlü olmayan ülkelerin egemenlik haklarını kullanma imkanı daha da giderek zorlaşıyor. Bu yüzden sıkıntıların çözümü için var gücümüzle çalışıyoruz."

"KÖTÜ AMAÇLI GİRİŞİMLERE TEDBİR ALMIŞ OLDUK"

"Kredi derecelendirme kuruluşlarının bize karşı nasıl tavır takındıklarını hatırlayın. Bunların bir kıymeti yok onu da söyleyeyim. Bu kararlar siyasi, samimi değil. Aldılar da ne oldu. Biz yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz. SWAP piyasasına ilişkin bazı düzenlemeler gerçekleştirdik. Bir takım kötü amaçlı girişimlere karşı gerekli tedbirleri almış olduk. Bankalarda bulunan Türk lirasının yurt içinde kalması sağlandı. Önemli derecede işlem yurt içinde gerçekleşti böylece. Bu kararlılığımız devam ediyor."

"HEP OYALAMA TAKTİKLERİYLE İLERLEDİLER"

"Uzun zamandır yüzde 24 oranındaki faizlerin ülkemiz için oldukça yüksek olduğunu savunuyorduk. Bundan ne kadar rahatsız olduğumu uzun yıllardır söyledim. Ama bunu maalesef o dönemlerindeki Merkez Bankası başkanlarına ulaştıramadık. Ne dediysek hep oyalama taktikleriyle ilerlediler. Dün MB faizlerde 425 bazlık bir düşüşe gitti. Peki ne oldu battık mı, bittik mi? Hayır piyasalar bu durumu gayet normal karşıladı. Zira olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil. Yıl sonuna kadar bunun kademeli şekilde devamı gerekir. Biz bu konularda nereye bakacağız? Dünyaya bakacağız."

"BAY KEMAL FAİZLERİN İNDİRİLMESİNDEN RAHATSIZ OLMUŞ"

"Şimdi bugün yüksek faizle hükümetimizi devamlı sigaya çeken Bay Kemal şimdi de faizlerin bu şekilde indirilmesinden rahatsız olmuş MB Başkanının alınmasından rahatsız olunmuş. Bunun itibarı sıfırdır diye bir açıklamada bulundu. Anlamak mümkün değil. Ya biz sana sorarak mı adım atacağız ya. Yeni yönetim sisteminden rahatsız beyefendi. Yahu tek adam tek adam tek adam diye bugün nakarat yapıyor ve bu tek adam benmişim. Yahu biz tek adamlığı izden öğrendik ama biz tek adam değiliz. Ve egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ancak CHP eliyle yönetilir' diyen sizsiniz.

"SEN YALANA DEVAM ET, BENİM HALKIM BİLİYOR"

Bu ülke güdümlü demokrasiyi CHP'den öğrenmiştir. İl başkanları valilik yapmıştır bunları da gördük. Biz tabii yolumuza devam edeceğiz ve; 'Hava alanı yaptıkları için övünüyorlar, kaça yaptıklarını ben bilmiyorum' ya sen o işlerden pek anlamazsın sen yalana devam et. Bunları benim halkım biliyor."

FAİZ İNDİRİMİ YORUMU

"Faiz oranlarının düşmesi bir süredir yavaşlayan ekonomimizin yeniden canlanmasını sağlayacaktır. Ben dün alınan faiz kararını tarihi bir dönüm olarak görüyoruz. Enflasyonun da düştüğünü göreceğiz. Bay Kemal Türkiye’de yüzde 63 faizle hükümeti devralan biziz. Onu yüzde 4’e düşüren de biziz. Enflasyon yüzde 30’du, onu yüzde 7’ye düşüren biziz. Ama senin de katıldığın Gezi olaylarıyla, Soros’un da başı çektiği ülkemizi karıştırmak isteyenlerin de katıldığı o olayla çift haneli rakama yeniden çıktık. Siz bu ülkeye adeta miksersiniz. Ülkenin hayrına hiçbir şeyiniz yok. Öyle bir niyetiniz de yok. Türkiye aynı kararlılıkla ilerlemeyi sürdürecektir. Faizin de enflasyonun da nasıl düştüğünü izlemeye devam edeceğiz. Girişimcimin yatırım gücünün nasıl arttığını, piyasalardaki hareketlenmenin nasıl olacağını göreceksiniz."

"SİZİN GEÇMİŞİNİZDE OLANLARIN NASIL DURDUĞUNU BİLİRİZ"

"Bütün bunlarla beraber gerek önlemlerimiz, sıkı para ve maliye politikalarımızla birlikte birilerinin yüzde 40'ı bulacak dediği enflasyonda yüzde 15,7'yi yakaladık. Önümüzdeki aylarda çok daha düşük seviyelere gerileyeceğini gösteriyor gidişat. Bay Kemal TC'nin emir alır hale geldiğini söylüyor. Bay Kemal TC Hükûmeti bizim dönemimizde asla ve kat'â emir alan bir hükûmet olmamıştır. O sizin cibiliyetinizde var. Sizin geçmişinizde olanların Amerika'daki liderler karşısında nasıl el pençe durduğunu biz çok iyi biliriz. Biz bu güne kadar kimseden emir almadık. Masada oturduk, konuştuk. 

"GÜVENDİĞİN TERÖRİSTLER SENİ KURTARAMAYACAK"

Senin cibiliyetinde emir almak var. Senin o güvendiğin teröristler seni kurtaramayacaktır. Onlarla el ele kol kola Ankara'dan İstanbul'a yürümen seni kurtarmayacaktır. Şimdi onları inlerinde vuruyoruz, vurmaya devam edeceğiz. Senin adamların onların tabutlarını taşıyadursun bir şerefli insanlarımzızın tabutuna el veririz. Başkasına değil. Utanmadan emir alma noktasına geldi diyor. IMF'e borcu biz mi yaptık? Siz yaptınız!"

"BM'DE NASIL KONUŞMA YAPACAĞIM, ONU DA İZLE"

"Türkiye'nin dünyada itibarı zedelenmiş' gibi saçma sapan şeyler söylüyor. Senin dünyada ne itibarın var ya. Ha var var, sosyalist enternasyonal var ya bunları arada bir çağırıyorlar, bunlar itibar gördük diye seviniyorlar. Benim BM'de yaptığım konuşmaları saptıracak kadar buralarda da her türlü yalana başvuruyor. Bak izle bu sene de BM Genel Kurulu'nda nasıl bir konuşma yapacağım, onu da bir izle."

"Ak Parti'nin mensupları dedikodularla amel eden değildir. hiç bunlara kafanızı takmayın. Ama hep söyledik ya bir olalım, iti olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım. Çok içimizden ayrılıp da parti kuranları gördük. Şimdi sorsam adını sanını bilmezsiniz. Bu tür ihanetlerin peşinde olanlar bu işin bedelini de ağır öder. Siz değerli kardeşlerim de özellikle ilçe ve illeriniz dedim dik durmak suretiyle bu tür adımlara yer vermeyeceksiniz."

 

SONRAKİ HABER