Çavuşoğlu'ndan İsveçli mevkidaşına sert yanıt: Kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'ye 'Suriye'den çekilin' diyorsunuz?

İsveçli mevkidaşı Ann Linde ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Azerbaycan'ın vereceği kararı her şartta masada ve sahada destekleyeceğiz" dedi. Çavuşoğlu ayrıca mevkidaşına tepki göstererek "Diplomaside 'urge' kelimesini kullanmak tepeden bakmaktır. Bunu diyemezsiniz" diye konuştu.

F5HABER F5HABER
Çavuşoğlu'ndan İsveçli mevkidaşına sert yanıt: Kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'ye 'Suriye'den çekilin' diyorsunuz?

Linde'nin açıklamalarından satır başları;

Agit bölgesinde çatışmaların ilkeler doğrultusunda devam etmesini sağlayacağız. İnsanibvir ateşkesin ve hukuka uygun davranılması konuları görüşmeye alacağız. Türkiye ve İsveç arasında yakın ilişkiler sürdürmeye devam edeceğiz.Türkiye'nin komşuları ve Orta Doğu'da yaşadığı zorlukların farkındayız. Doğu akdeniz konusunda, AB bir hafta önce bir karar aldı. Türkiye ile ticaret ghepimiz açısından çok önemli. AB'nin çalışmaları, başkanlığına biz de tam destek veriyoruz. Türkiye'nin attığı yapıcı adımları olumlu karşılıyoruz. Doğu Akdeniz'de gerginliklerin azaltılması yönündeki adımları destekliyoruz. 

Dün AB Dışişleri Konseyi'nde Navtex ile ilgili Türkiye'nin vermiş olduğu mesajları görüştük. Türkiye'nin mültecileri ağırlamasından memnuniyet duyuyoruz. 

Türkiye ve İsveç'in fikir birliğinde olmadığı pek çok konu var. PKK, terör örgütü olarak AB tarafından İsveç'e dahil olmak üzere listelenmiştir. Sahada DEAŞ'a koalisyon çerçevesinde taraflar var, bölgede istikrarı devam ettirmek istiyorsak, sahada farklı aktörlerle diyaloğumuzu sürdürmeliyiz. 

Minsk grubu ve eş başkanlarını destekliyoruz. Biz tekrar ortakları (Azerbaycan-Ermenistan) masada bir araya getirmeliyiz. 

Çavuşoğlu, Ateşkes çağrısına katılıyoruz, uluslararası toplumun bu sorunu çözme arzusunu görebilmeliyiz, ama görmüyoruz. Kırım söz konusu olduğunda, Rusya'ya "çekilin burası Ukrayna'nın Gürcistan'ın toprakları" diyoruz, aynısını Ermenistan'a diyemiyoruz. 

Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'ye 'Suriye'den çekilin' diyebiliyorsunuz? İnsani konularda duyarlılığınızı takdir ediyoruz, Suriye'de de yardım etmede öncü ülkelerden birisiniz, ama teröristlerle Kürt kardeşlerimizi ayırt etmelisiniz. 

Hep hak hukuktan bahsediyorsunuz, peki Kıbrıs Türklerinin hakları ne olacak? Hidrokarbon üzerinde onların hakkı yok mu? Yunanistan göçmenleri sulara iterken neden insan hakları demiyorsunuz? Çünkü Yunanistan AB üyesi, işte çifte standart diye bunlara diyoruz Görüş ayrılığı olduğunu söylediniz, doğru, ama siz istediklerinizi söyleyebiliyorsanız, biz de söyleriz.

PKK/YPG/DEAŞ bunların hiçbirinin farkı yok, siz terör örgütlerini ayırmaya çalışıyorsunuz. PKK dışında birçok örgüt var ismi farklı olan... Sizi onlarla buluşturabiliriz, çocukları nasıl götürdüklerini anlattık, daha da fazla kaynak gösteririz size, siz de bir annesiniz, neden hep SDG vs destekliyorsunuz? Diğer Kürtleri de dinleyin, anlatsınlar size PKK'nın nasıl bir terör örgütü olduğunu...

SONRAKİ HABER