Çavuşoğlu: Ayasofya 'ortak ev' değil camidir

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya'nın Ayasofya için 'ortak ev' ifadesini kullanmasına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ayasofya camidir, 1453'ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı" dedi.

F5HABER F5HABER
Çavuşoğlu: Ayasofya 'ortak ev' değil camidir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Laya, Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısına Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi damga vurdu.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Laya'nın Ayasofya'dan 'ortak ev' olarak söz etmesine müdahale ederek, "Ayasofya camidir, 1453'ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı" dedi.

Çavuşoğlu, "İspanya gibi diğer ülkeler de Ayasofya'nın Türkiye'nin egemenlik meselesi olduğunu kabul ettiler" ifadelerini kullandı.

'Yunanistan'ın tepkisini anlamak mümkün değil'
Yunanistan'ın Selanik kentindeki bayrak yakma görüntülerine tepki gösteren Çavuşoğlu, şunları söyledi.

"Yunanistan'ın tepkisini anlamak mümkün değil, bayrak indirme, Türk bayrağını yakma, böyle aciz davranışlar onlara yakışır. Biz Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, Yunanları denize döktükten sonra, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların bayrağına saygı gösterdik. Yunanistan'ın şunu kabul etmesi gerekiyor. İstanbul 1453’te feth edildi. 481 yıl Ayasofya cami olarak hizmet etti. 86 yıldır da müze olarak korundu. Bu Türkiye'nin egemenlik meselesidir."

'Avrupa Birliği'nin İrini Operasyonu kesinlikle taraflı'

Bakan Çavuşoğlu, Libya'da ki gelişmelere ilişkin ise, Türkiye'nin niçin Libya'da olduğunun sorgulandığını belirtti. Darbeci Hafter'in Trablus'a saldırdıktan sonra meşru hükümetin birçok ülkeye yardım çağrısında bulunduğunu, buna sadece Türkiye'nin yanıt verdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İspanya'nın başından bu yana siyasi çözümü desteklemesini olumlu buluyoruz. Biz de tek çözümün siyasi çözüm olduğunu söylüyoruz. Trablus'ta bunun bir şehir savaşına dönmemesi bizim sayemizde oldu. BM'nin 2259 sayılı kararı, 'meşru Libya hükümetini destekleyeceksiniz, saldıranlarla bağlantınızı keseceksiniz' diyor. Suçlayan ülkeler için söylüyorum, kimse Türkiye'yi suçlamasın. Türkiye Libya Ulusal Mutabakat Hükümetinden (UMH) yana olmasına rağmen tek çözümün siyasi çözüm olduğunu söylüyoruz. İrini Operasyonu taraflı, Hafter'i destekliyor, Libya'nın meşru hükümetini cezalandırıyor. Havadan, karadan ve denizden giden silahları denetliyor mu? Rusya ve Fransa'dan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenleri denetliyor mu? Birkaç rapor hazırladık diye kendini meşrulaştıran İrini Operasyonu başarısızdır. Bu AB'nin bir girişimi diye körü körüne desteklemezsek o zaman Libya'ya daha fazla katkı sağlayabiliriz. Bu savaştan olumsuz etkilenen ülkelerden biri İtalya ve Malta olduğu gibi İspanya'dır. Biz İspanya'nın meşru endişelerini anlayabiliyoruz."

İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Laya, "Ayasofya'dan da bahsettik. Genel bir miras. Biz de İspanya olarak burasının 'ortak bir yuva' olmasına devam edilmesini istiyoruz. Hepimiz için ortak bir miras. Türkiye'nin de UNESCO'nun koyduğu şartlara saygı duyacağını söylemesi bizi memnun etti " dedi.

SONRAKİ HABER