Sessiz istifa oranı yüzde 50’yi aştı, çalışma hayatı SOS veriyor!

Yaşadığımız son dönemde iş tanımı oldukça değişti. Pandemi ve küreselleşen dünyanın negatif etkileri çalışma hayatında bazı değişikliklere neden oldu. Hayatımıza giren yeni tanımlardan biri de "Sessiz istifa"; kişilerin sadece görev tanımında yer alan görevleri yerine getirmesi ve diğer tüm sorumlulukları reddetmesi diye tabir edilen duruma dikkat çeken uzmanlar “İşe dört elle sarılmak yerine hızla bitirmek ya da geciktirme çabası var” diyor.

Sessiz istifa oranı yüzde 50’yi aştı, çalışma hayatı SOS veriyor! - Sayfa 1

Son yıllarda çalışma hayatının bir numaralı gündem maddesi haline gelen sessiz istifa, iş dünyasını endişelendirirken, uzmanlar; performans sistemleri düzenlenmedikçe, yönetici rolleri net olarak tanımlanmadıkça ve verimliliğin önemi yeterince kavranmadıkça sorunun büyüyerek devam edeceğini belirtiyor. İş yerlerinde sadece verilen işi yapma ve onu da geciktirerek yapma eğilimi olarak tanımlanan sessiz istifa, günümüzde çalışanların yüzde 50’ye yakınını esir almış durumda.

Sessiz istifa oranı yüzde 50’yi aştı, çalışma hayatı SOS veriyor! - Sayfa 2

Sizsiz istifa kavramının son yıllarda çalışma hayatının bir numaralı gündem maddesi haline geldiğine dikkat çeken Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketinin kurucusu Müge Çevik, “Bazı insanlar iş yerlerinde pro-aktif olmadan, sadece verilen işi yapma ve onu da geciktirerek yapma eğiliminde. Çalışanların bu şekilde davranmalarının en önemli nedenleri ise yaptıkları işlerde kendilerini işe yarar hissetmemeleri ve işlerde yeterince anlam ve amaç bulamamaları” dedi. Müge Çevik, iş yerlerinde performans sistemleri düzenlenmedikçe, yönetici rolleri net olarak tanımlanmadıkça ve verimliliğin önemi yeterince kavranmadıkça sessiz istifanın çalışma hayatının gündeminden düşmeyeceğini ifade ederek yapılan araştırmaların günümüzde çalışanların yüzde 50’ye yakınının sessiz istifa ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Sessiz istifa oranı yüzde 50’yi aştı, çalışma hayatı SOS veriyor! - Sayfa 3

 “İşe dört elle sarılmak yerine hızla bitirmek ya da geciktirme çabası var”

Ülkemizde maalesef çalışanların neyi neden yaptığını bilmediğini sadece bazı işleri yapmak için yaptıklarını ifade eden Müge Çevik, “Hal böyle olunca işe 4 elle sarılmak yerine ‘iş bir an önce bitsin ve başımdan’ gitsin mantığı ile yaklaşılıyor. Hatta bazı çalışanlar ‘elimdeki iş erken bitirirse başka iş verirler’ diye mümkün olan son ana dek işi geciktiriyorlar” dedi. Çalışma hayatında her işin bir sözleşmeye tabi olduğuna dikkat çeken Müge Çevik, çalışanların iş akitlerinde yazan alma & verme taahhütlerini bazen unuttuklarını bildirdi.

Sessiz istifa oranı yüzde 50’yi aştı, çalışma hayatı SOS veriyor! - Sayfa 4

Hiyerarşi çok net belli olmalı…

Yapılan araştırmalara göre günümüzde çalışanların yüzde 50’ye yakınının sessiz istifa ile karşı karşıya olduğunu belirten Müge Çevik, “Bu oranı baz alacak olursak, bu her şeyden önce bir verimlilik ve milli sermayeden söz ediyoruz. Bu kadar insan bir pozisyon işgal etmekte ve belki de 5 kişi ile bitirilebilecek bir iş 10 kişi ile yarım ve eksik tamamlanmakta” dedi. Müge Çevik, şirketlerde performans sistemleri düzenlenmedikçe, yönetici rolleri net olarak tanımlanmadıkça ve verimlilik bizim için de çok önemli bir değer olmadıkça sessiz istifanın çalışma hayatının gündeminden düşmeyeceğini kaydetti.