için kaldı

GAP'ta ürün yelpazesi genişliyor

"GAP'ın başkenti" Şanlıurfa'da, sulanabilir tarım alanlarının genişlemesiyle çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi yeni ürünler denemeye başladı.

F5HABER F5HABER
GAP'ta ürün yelpazesi genişliyor

ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Türkiye'de yoğun tarımsal üretimin yapıldığı illerin başında gelen Şanlıurfa'da, sulanabilir tarım alanlarının genişlemesiyle bölgede ürün çeşitliliği de artıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa'da, pamuğun yüzde 43'ü, buğdayın yüzde 8'i, mercimeğin yüzde 36'sı ve arpanın yüzde 11'i üretiliyor.

GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sulamayla birlikte çiftçilerimiz mısır, pamuk gibi ikinci ürünlerin yanında alternatif ürünlere yöneliyor. Bunlardan bir tanesi de maddi değeri yüksek kinoa bitkisi." dedi.

"Türkiye'de 10 bin dönüm alanda kinoa yetiştiriliyor"

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Semih Karaca ise kinoa bitkisinin yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de ticari olarak ekildiğini, ülke genelinde yaklaşık 10 bin dönüm alanda yetiştirildiğini söyledi.

Karaca, "Protein bakımından zengin olan kinoanın, bebek maması üretiminden sporcu besini üretimine kadar çok geniş bir kullanım alanı var." dedi.

"Bölge çiftçisi için yeni bir gelir kapısı olacak"

Girişimci Pınar Polatgüven ise bu yıl tarlasının bir bölümüne deneme amacıyla kinoa bitkisi ektiğini ve çok iyi sonuç aldığını belirtti.

Polatgüven, "Kinoa bitkisi, buğday ve arpadan daha kazançlı ve az zahmetli bir ürün. Mart ayında ekimini yaptık, temmuz ayında hasadımızı yapıyoruz. Güzel sonuçlar aldık." şeklinde konuştu.



SONRAKİ HABER