1.5 milyon öğrenci açık lisede

Son beş yılda açık öğretim lisesinde okuyan öğrenci sayısı, yüzde 100 oranında arttı. 1 milyon 500 binden fazla öğrenci açık lisede okuyor. Açık öğretim lisesine geçme isteğinin temelinde, maddi imkansızlıklar ve sınava hazırlanma süreci yatıyor.

POSTA POSTA
1.5 milyon öğrenci açık lisede

6 MİLYON LİSELİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2021-2022 verilerine göre Türkiye'de toplam 6 milyon 543 bin 599 lise öğrencisi var. Bu öğrencilerin 1 milyon 565 bin 255’i açık öğretim lisesinde okuyor. 2017 yılına ait verilere göre ise açık lisede 798 bin öğrenci bulunuyordu. 2021-2022 verilerine göre, 675 bin lise öğrencisi tamamen okul dışında. Lise öğrencilerinin yüzde 30’u ya hiç okula gitmiyor ya da örgün eğitimin dışına çıkmış durumda. Eğitimciler açık öğretim lisesinde öğrenci sayısının 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 1 milyon 700 bini aşacağını belirtiyor.

ÇALIŞAN ÖĞRENCİLER

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, öğrencinin açık öğretim lisesinde okumasının farklı sebepleri olduğunu söyledi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle çocukların okula gidemediğini belirten Prof. Dr. Kurul, “Ailenin gelir durumuna katkı sunmak için bir işe giriyorlar ya da evde ders çalışıyorlar. Lise öğrencileri, sınava hazırlanma sürecinde okullarda boşuna vakit kaybettiği görüşünde. Açık lisenin sınava hazırlanma sürecinde daha yardımcı olacağı düşünülüyor” diye konuştu.

YAŞ SINIRLAMASI YOK

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, açık liselerin rekora gittiğini belirterek, “Açık öğretim ortaokullarına devam edebilmek için belirli istisnalar dışında 14 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu var. Açık liseye geçiş için yaş sınırlaması yok. Oysa zorunlu eğitim 12 yıl olduğundan 18 yaş altı öğrencilerin zorunlu haller ve belirli istisnalar dışında örgün eğitimin içinde olmaları gerekiyor. Öğrencilerin açık liseye geçişini dershaneler ve kursların öğretmen ve yöneticileri körüklüyor” dedi.

AÇIK LİSENİN TEHLİKELERİ

Hatice Yılmaz, açık lise sisteminin tehlikeleri hakkında bilgi verdi.

  • Açık lise öğrencileri öğrenimlerini açık lisede, eğitimlerini sokakta tamamlıyor.
  • Hızlı bir gelişim döneminde olan 14-18 yaş aralığındaki öğrenciler kişilik gelişimlerini okul kültürü içinde tamamlayamıyor ve eksik kalıyor.
  • Kişiliği yeterince gelişmemiş gençlerin sokakta kötü niyetli insanların eline düşme ihtimali yükseliyor.
  • Açık lise öğrencileri örgün lise eğitimi almadan ortaokul kültürü ile üniversiteye geçiyor.

OKULA DEVAM ETMEYEN TAKİP EDİLECEK

Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretimde okullaşmayı yüzde 100’e çıkarmak için kapsamlı bir proje başlattı. Şu anda ortaöğretimde olması gereken, ancak okula devam etmeyen gençlere tek tek ulaşılacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlıkta sadece kayıt dışı kalan çocukları takip eden ayrı bir birim kurduklarını söyledi.

Bu birimin kayıt dışı kalan çocukların ailelerine ulaşarak, rehberlik hizmeti sağlayacağını belirten Bakan Özer, “Kayıt dışı kalmanın nedenleri öğrenilecek ve ailelere yardımcı olmak üzere danışmanlık hizmeti verilecek. Öğrencilerin istedikleri eğitim seçeneklerine kayıt yaptırabilmeleri için sürekli temas halinde olacağız ve destekleyeceğiz” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER