Salgın döneminde su tüketimi yüzde 30 arttı

Koronavirüs nedeniyle artan hijyen ihtiyacı, Türkiye'de su tüketimini artırdı. Yaşar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, su tüketiminin yüzde 30 arttığını, kuraklık nedeniyle yeteri kadar yağış olmadığını da belirterek, "Barajlarımızdaki doluluk oranları azaldı. Herkesin tüketimine dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Salgın döneminde su tüketimi yüzde 30 arttı - Sayfa 1

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı sosyal mesafe ve maske kullanımının yanı sıra hijyene dikkat edilesi yönündeki uyarılar, vatandaşın su tüketimini artırdı. Artan su kullanımı yaşanan kuraklıkla birleşince barajlardaki doluluk oranları azaldı.  

113
Salgın döneminde su tüketimi yüzde 30 arttı - Sayfa 2

Enerji verimliliği konusunda akademik çalışmaları bulunan Yaşar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, İstanbul'da yapılan bir çalışmada salgınla birlikte su tüketiminin yaklaşık yüzde 30 artış gösterdiğini belirterek, "Hem salgın hem de geçen yılki meteoroloji verilerine göre, yağışlarda meydana gelen azalma nedeniyle barajlarımızdaki su seviyesi önemli derecede düşmüş durumda. 

213
Salgın döneminde su tüketimi yüzde 30 arttı - Sayfa 3

Her konuda olduğu gibi su tüketiminde de verimliliğe dikkat etmeliyiz. Genel anlamda yapabileceğimiz ufak tefek önlemlerle su tüketimimizi ciddi oranlarda azaltabiliriz" dedi.

313
Salgın döneminde su tüketimi yüzde 30 arttı - Sayfa 4

Alınabilecek basit önlemlerle 4 kişilik bir ailenin, yılda 150 tona yakın suyun israf edilmesinin önüne geçebileceğini ifade eden Özcan, "Evdeki su tüketiminin yüzde 70'inin banyo ve tuvaletlerde gerçekleştiğini biliyoruz. 

413