Salgın döneminde harcamalar kısıldı, seyahat ve giyim alışverişleri azaldı

Koronavirüs salgını döneminde hane halkı harcamalarında dikkat çekici düşüş gözlenirken, vatandaşın seyahat, dernek, giyim ve aksesuar gibi alanlarda tüketimlerini azalttığı belirlendi.

Salgın döneminde harcamalar kısıldı, seyahat ve giyim alışverişleri azaldı - Sayfa 1

Cumhuriyet’in haberine göre, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) 2020 Ağustos’a ilişkin açıkladığı “Covid-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi” raporuna göre pandemi döneminde harcamalar kısıldı, salgın boyunca artan internet alışverişlerinde dahi düşüş gözlendi.

Salgın döneminde harcamalar kısıldı, seyahat ve giyim alışverişleri azaldı - Sayfa 2

Ağustos ayında harcamaların en çok düştüğü alanlar kulüp/dernek/sosyal hizmetler, kamu/vergi ödemeleri ve giyim ve aksesuvar oldu. 

Salgın döneminde harcamalar kısıldı, seyahat ve giyim alışverişleri azaldı - Sayfa 3

Bir önceki aya göre harcamalar en fazla konaklama sektöründe arttı, kumarhane/içkili yerler ve eğitim/kırtasiye/ofis malzemeleri sektörlerinde sınırlı bir artış görüldü.

Salgın döneminde harcamalar kısıldı, seyahat ve giyim alışverişleri azaldı - Sayfa 4

Yıllık bazda ise en fazla artış elektrik-elektronik eşya, müteahhitlik işleri ve telekomünikasyon harcamalarında görüldü. Kamu/vergi ödemeleri, seyahat acenteleri/taşımacılık, kulüp/dernek/sosyal hizmetler ve havayolları harcamaları ise düşüşün en yoğun gözlendiği sektörler oldu.