için kaldı

Sağlık Bakanı Koca'dan anestezi ilacı açıklaması

Sağlık Bakanı Koca, Isparta'da endoskopi müdahalesi sonrası bir hastanın hayatını kaybettiği, 8 hastanın rahatsızlandığı olayda etken maddenin 'propofol' olduğu iddialarına ilişkin kamuoyunda oluşan tedirginliğe değinerek ilacın takip sisteminden bloklandığını duyurdu. 'Propofol' 81 ile gönderilen talimat ile 'çok acele' durdurulması veya iade edilmesi istenmişti.

F5HABER F5HABER
Sağlık Bakanı Koca'dan anestezi ilacı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "propofol" etken maddeli anestezi ilaçlarına ilişkin, "İlaç takip sisteminden blokladığımız ilaçların hastaya kullanılması mümkün değil" dedi.

Koca, "propofol" etken maddeli anestezi ilaçlarının bazı serilerinin piyasadan çekilmesine ilişkin, "İlaç Takip Sistemi, üretimden hastaya kadar bu süreci takip eden bir sistem. Buradan blokladığımız ilaçların hastaya kullanılması mümkün değil. Vatandaşımızın bu anlamda tedirgin olmasını gerektiren bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Koca, yapılan bloklama sonrası bu ilacın bir kullanımının olmadığını belirterek, bununla ilgili incelemelerinin devam ettiğini, herhangi bir sorun görünmediğini aktardı.

ANESTEZİ RAMAZAN GÖK'Ü ÖLDÜRDÜ İDDİASI

Isparta'da iddiaya göre, 55 yaşındaki Ramazan Gök endoskopi müdahalesi için gittiği hastanede verilen anestezi nedeniyle rahatsızlandı.

Aynı gün kendisi ile birlikte enkoskopi 7 hasta da rahatsızlanarak hastaneye başvurdu.

8 hastadan Ramazan Gök yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. 

Sağlık Bakanı Koca'dan anestezi ilacı açıklaması - Resim : 1

(Müdahale sonrası hayatını kaybeden Ramazan Gök)

OLAY ÜZERİNE BAKANLIKTAN ''ACELE'' TALİMATI

Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin anestezi ilacı nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları sonrası, 81 ilin sağlık müdürlüğüne 'çok acele' ibareli yazı gönderek, ilacın kullanımının durdurulması ile iadelerinin yapılması yönünde talimat verdi.

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin ise söz konusu anestezi ilacının, eczanelerde satılmadığını söyledi.

SONRAKİ HABER