için kaldı

Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnciniz olabilir…

Dikkat ettiğiniz halde kilo veremiyorsanız ya da çok çabuk, kontrolsüz bir şekilde kilo aldığınızı düşünüyorsanız bunun sebebi insülin direnciniz olabilir. Kilo probleminin insülin direncine neden olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fırat Tutal, insülin direnci hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

F5HABER F5HABER
Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnciniz olabilir…

İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin, kan şekerini ayarlayan bir hormondur. Kan şekeri olarak da bilinen glikoz, vücudun ana yakıt kaynağıdır. Glikozu tahıllardan, meyvelerden, sebzelerden, süt ürünlerinden ve karbonhidratlardan almaktayız. Sindirim sistemi bu karbonhidratları glikoza ya da şekere böler. Daha sonra ise kan dolaşımına salınır. Vücudumuzun hücrelerine enerji ya da depolama amacıyla da emilebilir.

Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnciniz olabilir… - Resim : 1

İnsülin direncine sahipseniz, hücreler bu glikozu emmekte zorlanacaktır. Bunun sonucunda, vücudunuzun daha düzgün çalışabilmesi için daha fazla insülin gerekecektir. İnsülin direnci arttıkça vücudunuz daha fazla insülin üreterek savaşır.
İnsülin, karaciğerin ürettiği şekerin kana geçmesine izin vermez. Karaciğerin kendi ürettiğini kan şekerine katar ve bu durumda çok daha fazla insülin salgılanır.

Özellikle karbonhidrat içeren besinler tükettiğimizde bu hormon artış gösterir. İnsan vücudunda şekerin kanda bulunması gereken miktar çok dar bir aralıkta seyretmektedir. Vücudumuz bu şekeri kullandığı için sağlıklı bir düzeyde kalmasını sağlamaktadır.

Kanda oluşan yüksek şeker birçok soruna neden olmaktadır. Bunların başında kilo alımı ve vücutta oluşacak fazla yağlar gelmektedir. Bu kısır döngü sonucunda kilo alımının ve insülin direncinin artımı şeker hastalığına yol açacaktır.

Kilo Problemi İnsülin Direncine Neden Oluyor
İnsülin direncini azaltmak için eski alışkanlıklarınızdan ve yaşam tarzınızdan vazgeçmelisiniz. Fazla kilo problemleri, şeker hastalığına ve insülin direncinin oluşmasına neden olur. Bu yüzden zararlı alışkanlıklardan vazgeçmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, sizler için sağlıklı yaşamın kapılarını aralayacaktır. Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 ‘yi geçtiği zaman insülin direnciyle baş etmek zorlaşır. Böyle bir durumda fazla yağlardan kurtulmak için mide balonu uygulaması gibi endoskopik yöntemler veya obezite cerrahisi, şeker hastalığına dönüşümü engelleyen, insülin direnciyle çok yüksek başarı oranı ile baş edebilen yöntemler olarak tedavide düşünülmelidir.
SONRAKİ HABER