Dünya Sağlık Örgütü: Tükenmişlik sendromu bir hastalıktır

Türkiye 'tükenmişlik sendromu'nu ilk kez Meryem Uzerli'yle tanıdı. Ancak görünen o ki bu rahatsızlıktan çok sayıda insan muzdarip. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de tükenmişlik sendromunu hastalık olarak kabul etti. “Başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımlanan durum, 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.

F5HABER F5HABER
Dünya Sağlık Örgütü: Tükenmişlik sendromu bir hastalıktır

Fiziksel ve duygusal açıdan zayıf düşmek olarak bilinen tükenmişlik sendromu hastalık olarak sınıflandırıldı.

Bazı kişiler tükenmişlik sendromunu Y kuşağına özgü bir jargon olarak görüp ciddiye almazken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aldığı kararla bu durumu değiştirdi. DSÖ, tükenmiş sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Böylece tükenmişlik sendromu 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.

Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımladı. Belirtilerse şöyle sıralandı:

“Enerji tükenmesi ya da tükenmişlik hissi, işle ilgili zihinsel mesafenin artması, işle ilgili olumsuz ya da sinik duygular ve azalan mesleki etkinlik”
Dünya Sağlık Örgütü bu duygularla mesleki alanlara işaret ettiğini belirterek, tükenmişlik sendromunun hayatın diğer alanlarının neden olduğu semptomları tanımlamak için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

SONRAKİ HABER