Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt

Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı. İşte aşıya dair merak edilen sorular ve yanıtları

Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt - Sayfa 1

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede uygulanan aşılamaya ilişkin sıkça sorulan sorulara, "Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sitesinden yanıt verdi. En çok merak edilen 36 sorunun yanıtlandığı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'na, "https://covid19asi.saglik.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.

114
Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt - Sayfa 2

Sitede, aşının hastalığa karşı ne kadar süre koruyacağı, Kovid-19 geçirenler, emzirenler, gebeler ve çocuklara aşı uygulanıp uygulanmayacağı, yan etki görülmesi halinde neler yapılması gerektiği gibi konularda bilgiler yer aldı.

Sitede bulunan sorulardan bazıları ve cevapları şöyle:

214
Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt - Sayfa 3

- Kovid-19 geçirdim, yine de aşı yaptırmalı mıyım?
"Kovid-19'u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu koruyuculuk düzeyi kişiyi bir süre daha Kovid-19'a karşı koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak gruplarda değildir."

314
Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen 36 soruya yanıt - Sayfa 4

- İnaktif Kovid-19 aşısı kaç doz uygulanacak?
"18 ve üstü yaştaki kişilere dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz uygulanacaktır."

- Aşı yaptırdıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam edecek miyim?
"Aşı uygulandıktan sonra hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alır. Bununla birlikte herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir. Ayrıca aşılanan kişi kendisi korunuyor olsa bile virüsü aldıysa başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekmektedir. Bakanlık tarafından artık önlemlere gerek olmadığı açıklanana kadar bu önlemlerin alınmasına devam edilmelidir."

414