SADS-CoV: Koronavirüs benzeri yeni virüs

İnsanlığın koronavirüsle pençeleştiği şu günlerde ABD'li araştırmacılar, hayvanlardan insanlara geçen yeni bir salgın konusunda uyardı. Yeni tip koronavirüsle aynı aileden olan "SADS-CoV" adlı virüsün insan solunum organlarında, karaciğerlerde ve bağırsaklarda çoğalabildiği ifade edildi.

SADS-CoV: Koronavirüs benzeri yeni virüs - Sayfa 1

DOMUZLARDAN İNSANLARA YAYILABİLİR

ABD’de North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, 2016'dan beri Çin'de domuzları enfekte eden ve şiddetli ishal ve kusmaya neden olan bir corona virüs türünün insanlara yayılabileceği konusunda uyardı.

112
SADS-CoV: Koronavirüs benzeri yeni virüs - Sayfa 2

SOLUNUM ORGANLARI, KARACİĞERDE VE BAĞIRSAKTA ÇOĞALABİLİYOR

SADS-CoV adlı verilen virüsün yarasalardan geldiği ve hayvancılık endüstrisi nedeniyle domuzlara yayıldığı düşünülüyor. Ancak Kuzey Carolina Üniversitesi’nden araştırmacılar,  SADS-CoV'nin hava yolu ile yeni tip koronavirüs pandemisine neden olan SARS-Cov-2’ye benzer bir şekile insanlarda, solunum organları, karaciğer ve bağırsak hücrelerini enfekte edip kopyalayabildiğini gösterdi.

212
SADS-CoV: Koronavirüs benzeri yeni virüs - Sayfa 3

YENİ TİP KORONAVİRÜSLE AYNI AİLEDEN

SADS-CoV, Covid-19'a neden olan küresel salgının sorumlusu SARS-CoV-2 ile aynı virüs ailesine mensup, ancak farklı bir tür. Spesifik olarak, SADS-CoV r “alfacorona virüs”, SARS-CoV-2  ise bir “betacorona virüs” olarak adlandırılıyor.

312
SADS-CoV: Koronavirüs benzeri yeni virüs - Sayfa 4

ALFACORONA VİRÜSLERİN TEHLİKESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR

Çalışmanın yazarı ve epidemiyolog Ralph Baric, 'Birçok araştırmacı, Covid-19, SARS ve MERS gibi betacoronavirüslerin yol açtığı hastalıklara odaklanıyor. Ancak alfacorona virüsler gözardı ediliyor. 

412